مهم نیست که اهل کدام شهر و کشور در جهان هستید!  و یا به کدامیک از ادیان اعتقاد دارید! بدون شک در تمامی ادیان و در تمام جهان کمک کردن به دیگران به عنوان یک عمل بسیار خوب، انسانی و خداپسندانه توصیه شده است. ما در این مقاله می خواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم.

 

تاثیر کمک به دیگران در جامعه 

وقتی که اکثر افراد جامعه به هم نوع های خودشان کمک کنند یقینا شرایط کلی جامعه بهبود و ارتقا پیدا میکند. به طور کلی دولت هر کشور میبایست فقر را در جامعه کاهش دهد و شرایط اقتصادی را برای تمامی اقشار جامعه بهتر کند، اما وظیفه انسانی همه ماست که اگر نیازمندی را دیدیم و یا فردی از ما کمکی خواست، کمک خودمان را از آن ها دریغ نکنیم. بدین شکل جامعه بهتری خواهیم داشت. به عنوان مثال شما تصور کنید که یک فرد و یا یک گروه نتوانند نیاز های اولیه خود را در جامعه برطرف کنند؛ در چنین شرایطی معلوم است که میزان جرم و جنایت در یک جامعه افزایش پیدا میکند. منظور از این مثال این نیست که بخواهیم به افراد نیازمند باج بدهیم، منظور این است که وقتی همه ما داریم در یک شهر و یا یک کشور زندگی میکنیم همه نسبت به هم مسئول هستیم. 

کمک

کمک به دیگران  چه تاثیری بر روی ما خواهد داشت؟

 

1- افزایش عزت نفس

عزت نفس بدین معناست که یک فرد برای اینکه بتواند یک زندگی مناسب را اداره کند و به این باور برسد که چه قدر ارزشمند و قابل احترام است. این همانند آن تصویری است که فرد از خودش دارد. عزت نفس تا حدودی اعتماد به نفس هم معنا پیدا میکند. افزایش عزت نفس بر روی هر فرد تاثیرات بسیاری دارد که در ادامه هر کدام را به اختصار توضیح خواهیم داد. 

افزایش انگیزه 

افزایش خلاقیت 

داشتن ارتباطات موثر تر و …….

برای افزایش عزت نفس راه های بسیار گوناگونی وجود دارد؛ ما در ادامه به بررسی مواردی که با استفاده از کمک به دیگران به افزایش عزت نفس، بر ما  تاثیر میگذارد خواهیم پرداخت.

 

افزایش احساس رضایت از خود

کمک کردن به دیگران و گرفتن حس خوب از آن ها باعث میشود ما حس رضایت خوبی را در خود احساس کنیم. وقتی که ما به نیازمندی کمک می کنیم و آن نیازمند از ته دل خوشحال می شود این احساس به ما هم منتقل میشود. و چون ما خودمان را باعث و بانی به وجود آمدن این احساسات میدانیم بسیار از خودمان احساس رضایت خواهیم داشت. افزایش احساس رضایت از خود تاثیر بسیار زیادی بر اعتماد به نفس مان دارد. وقتی نتیجه خوبی از کمک کردن به دیگران دریافت می کنیم احساس ارزشمند بودن در ما بسیار افزایش پیدا میکند. همچنین کسی که به دیگران کمک میکند نه تنها از سوی فردی که به آن کمک میکنیم بلکه از سوی دیگران هم بسیار مورد احترام خواهیم بود. ما برای برقراری ارتباطات بهتر همیشه از جایگاه بهتری برخوردار بودیم چر اکه این نوع همیشه عزت و احترام مناسبی خواهیم داشت.  

 

بهبود مهارت های اجتماعی 

یک فرد که به دیگران کمک میکند احساس ارزشمند بودن در او افزایش پیدا میکند و  همچنین روابط بهتری خواهند داشت. ولی علاوه بر این ها میزان همکاری و تعامل های اجتماعی بین افراد به شکل چشمگیری افزایش پیدا میکند که در کل همه ی این موارد باعث بهبود مهارت های اجتماعی میشود. مخصوصا اگر کمک به دیگران به صورت جمعی باشد. وقتی کسی مهارت های اجتماعی آن بهبود پیدا کند،  مهارت هایی همچون تعامل با دیگران، برطرف کردن مشکلات بین روابط و همچنین برطرف کردن مشکلات در کارهای اجرایی افراد به شدت افزایش پیدا میکند.

 

افزایش احساس موفقیت و مسئولیت پذیری

وقتی ما به کسی کمک میکنیم و در نهایت ثمره و نتیجه کمک خودمان را میبینیم، احساس موفقیت زیادی در ما ایجاد و افزایش پیدا میکند. این احساس موفقیت باعث افزایش میزان عزت نفس در ما خواهد شد. به عنوان مثال شما دو نفر را در نظر بگیرید یکی اغلب در حال موفق شدن است و دیگری در اکثر امور شکست میخورد. این احساس شکست باعث میشود این فرد سرخورده شده و به خاطر اعتماد به نفس پایین به وجود آمده، آن فرد نمی تواند مسئولیت انجام بیشتر امور را بر عهده بگیرد. و این موضوع باعث میشود که این فرد از دید خود و دیگران بی مسئولیت و ناموفق دیده شود. به همین خاطر احساس سرخوردگی، افسردگی و ….. پیدا میکند. 

به طور کلی کمک به دیگران باعث افزایش عزت نفس میشود. در بالا مهمترین عوامل افزایش عزت نفس را بررسی کردیم، ولی موارد بسیار دیگری نیز وجود دارد. افزایش عزت نفس ( اعتماد به نفس) همیشه در عملکرد افراد را برای انجام امور مختلف به شدت بالا میبرد. در ادامه به تاثیرات  دیگر کمک به دیگران را بررسی خواهیم کرد.

 

2- ایجاد تغییرات مثبت در جامعه 

به طور کلی کمک کردن به دیگران در جامعه باعث ایجاد تغییرات مثبتی می شود. به عنوان مثال فرض کنید در شهر شما تمام فقرا با توجه به مهارت ها و توانایی هایی که دارند، بتوانند درآمد خوبی را داشته باشند. در این بین میزان رضایت اکثریت افراد جامعه افزایش خواهد یافت. و دیگر در خیابان ها شاهد افراد فقیر و کودکان کار نخواهیم بود.  همچنین فضای جامعه  برای رشد، نوآوری و کارآفرینی در کشور بسیار افزایش پیدا خواهد کرد. حال وقتی که افراد در یک جامعه ای از نظر روحی بسیار حس رضایت داشته باشند، قطعا روابط و مهارت های اجتماعی بین افراد و ….. به شکل چشمگیری افزایش پیدا میکند و تغییرات بنیادینی بر  جامعه را شاهد خواهیم بود.

 

3- افزایش امیدواری 

از گذشته تا به حال شنیده ایم که انسان به امید زنده است. این ضرب و المثل شاید بسیار ساده بیان شده است. اما در آن مفهوم بسیار پیچیده ای از  امید قرار گرفته است. امید تنها چیزی است که باعث میشود تمام مردم به جلو حرکت کنند. شاید با ذکر این مثال بتوانم منظور خود را بهتر و دقیق تر بیان کنیم؛ امید میتواند فردی را به انجام  کاری سوق دهد، فرد چیزی و یا کسی را بپرستد و یا حتی در جنگ های طولانی، عاملی که باعث شد جنگ ها چندین سال  ادامه پیدا کند، میزان امیدی بود که رهبرا هر دو جناح در سربازان خود ایجاد و در سربازان دشمن نابود می کردند تا بتوانند به اهداف خود دست پیدا کنند. ما با کمک به دیگران میتوانیم امید به زندگی بهتر و سالم تری را به آن ها نوید دهیم و از این امید مراقبت کنیم. تا آنها بتوانند مشکلات زندگی خود را  برطرف کنند. طبیعی است که اگر مشکلات آحاد جامعه برطرف شود، جامعه ای سالم تری خواهیم داشت.

 

4- کاهش میزان تنش و استرس 

کمک به دیگران می تواند از هر نوعی باشد. از جمله این کمک ها، کمک به همدردی و همدلی با دیگران میباشد. به طور کلی انسان ها نیاز دارند با دیگران در ارتباط و تعامل باشند تا بتوانند تکامل پیدا کنند. خیلی جالب است بدانید زندان های انفرادی بر اساس همین احساس انسان ها یعنی جلوگیری از میل ذاتی ما به هم صحبت بودن و همکاری با یکدیگر ساخته شده است. میزان استرس موجود در هر فرد متفاوت است ولی ما میتوانیم با صحبت کردن با دیگران استرس آن ها و یا استرس خودمان را کاهش دهیم. درنتیجه وقتی میزان استرس  در افراد جامعه کاهش پیدا کند، میزان تنش های افراد با یکدیگر به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.

 

5- افزایش احساس مسئولیت پذیری در جامعه 

یک فرد مسئولیت پذیر در جامعه فردی است که بتوان به او مسئولیت های مختلف را سپرد.  این مورد باعث میشود ما بتوانیم کار های مختلفی در جامعه را به کمک هم انجام بدیم. در اداره یک جامعه به افرادی که مسئولیت پذیر باشند، بسیار نیاز است. چرا که این افراد می توانند برای بهتر شدن شرایط جامعه بسیار تاثیر گذار باشند. اگر که یک فرد بتواند مسئولیت های مناسبی را دریافت کند و از پس آن ها بربیاید، بسیار احساس خرسندی و ارزشمند بودن  پیدا کرده و در جامعه جزو افراد تاثیر گذار خواهد بود. 

کمک به دیگران تاثیرات خوب بسیار زیادی بر روی خود شخص و جامعه دارد. ما در اینجا به بررسی این موارد افاقه کرده ایم و در ادامه به بررسی کمک به دیگران از نظر علم جامعه شناسی خواهیم پرداخت. 

 

کمک به دیگران از نگاه علم جامعه شناسی 

در این بخش از مقاله می خواهیم به تاثیر کمک به دیگران از نظر جامعه شناسی بررسی کنیم. کمک به دیگران از نظر علم جامعه شناسی در ایران تاثیرات مختلفی دارد که به طور کلی باعث افزایش اتحاد آحاد مردم و پیشرفت کل جامعه میشود. به صورت خلاصه می توان موارد زیر را بیان کرد.

 

افزایش همبستگی و اعتماد 

کمک کردن به دیگران باعث افزایش همبستگی و اعتماد افراد یک جامعه به یکدیگر میشود. زمانی که یکی از این افراد دچار مشکلی می شود، بقیه اعضای جامعه به او کمک می کنند و تلاش میکنند به کمک هم مشکل را برطرف کنند. در این صورت افراد یک جامعه با اطلاع پیدا کردن از حال و شرایط یکدیگر با هم ارتباط بهتری خواهند داشت و در نتیجه متحد تر  هستند و اعتماد بیشتری نسبت به یکدیگر دارند. 

 

افزایش رفاه اجتماعی 

تا به حال شده همه ما حداقل یک بار به مشکلات مالی برخورد کرده باشیم و دیر یا زود مشکل را حل کرده باشیم.  ولی مواقعی وجود دارند که نمی توان زمان مناسبی را برای حل مشکلات تنظیم کرد. به عنوان مثال فردی که دچار مشکل مالی شده است و حالا در این بین خود و یا اعضای خانواده این فرد هم دچار بیماری شده اند و  رسیدگی به این بیماری و درمان آن هزینه بالایی را دارد؛  در این شرایط اگر ما به این فرد کمک کنیم، این فرد مشکل مالی خود را برطرف کرده و در نهایت برای ما هم جبران خواهد کرد. ولی هنگامی که کسی به او  کمک نکند،  او مجبور است همه زندگی خود را بفروشد تا شاید بتواند هزینه های درمان را پرداخت کند؛ با فرض بر اینکه او بتواند هزینه های درمان  را پرداخت کند،  برای ادامه زندگی هیچ گونه سرمایه ای ندارد. در نتیجه کمک به دیگران باعث افزایش رفاه اجتماعی جامعه خواهد شد. 

 

اتحاد افراد جامعه در هنگام رخ داد انواع بحران ها 

به طور معمول هر چند سال یکبار بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله، طوفان و ….. در شهر ها و کشور های مختلف جهان در حال رخ دادن است. این موضوع باعث خرابی های بسیاری و جان باختن تعداد زیادی از انسان ها در سراسر جهان شده است. با وجود همه ی این مشکلات،  ما همیشه شاهد این اتفاق بوده ایم که نه تنها مردم آن شهر یا شهر های دیگر، بلکه مردم کشور های دیگر هم یک پویش تشکیل داده و کمک های مختلف مالی وغیر مالی خود را  به آن منطقه آسیب زده رسانده اند. و یا خود برای کمک به مردم مناطق آسیب دیده، به آن منطقه رفته اند. در نتیجه کمک کردن به دیگران می تواند میزان اتحاد افراد را در هنگام رخ دادن انواع بحران ها را افزایش دهد. 

 

تاثیر بر فرهنگ و ارزش های جامعه 

کمک کردن به دیگران به صورت کلی تاثیر بسیار زیادی بر روی فرهنگ و ارزشهای یک جامعه دارد. حتما برای شما هم سوال شده است که به چه طریقی کمک کردن به دیگران می تواند تاثیری بر روی فرهنگ و ارزش های جامعه بگذارد؟ فرهنگ های یک جامعه میتواند ارزش های مختلفی در جامعه داشته باشد  و این ارزش ها میتواند دستخوش تغییرات مختلفی مانند گذشت زمان و ….. شود. ولی ما میتوانیم با کمک به دیگران ارزش های اصیل اخلاق مداری، درک دیگران، همدردی، بردباری و ….. را زنده تر کرده و کاری کنیم که افراد زیادی هم،  این فرهنگ را در قدم اول بپذیرند و در سپس تقلید کرده و منتشر کنند.  در نتیجه کمک کردن به دیگران تاثیر مستقیم بر فرهنگ و ارزش های یک جامعه دارد.

 

تاثیر بر سیاست ها 

کمک به دیگران بر سیاست هم تاثیر گذار است به طوری که وقتی مردم با یکدیگر همبسته تر میشوند اتحاد بین اعضای جامعه افزایش پیدا میکند. در نتیجه یک سیاستمدار می تواند بهتر کشور را اداره کند. و یا اینکه اگر یک مسئولی تخلفی کند، اتحاد مردم باعث میشود بتوانند به کمک هم جلوی این تخلف ها گرفته و از اتفاق افتادن مجدد این تخلفات جلوگیری کنند. در نتیجه سیاست های یک کشور بهتر عمل میکند و کشور بهتر مراحل رشد و ترقی خود را طی میکند.

 

کمک

انواع کمک به دیگران 

 

کمک مالی

بسیاری از افراد برای انواع هزینه ها مانند هزینه های درمانی، مسکن، کارآفرینی، جهیزیه و ….. به کمک های مالی نیاز دارند.  ما میتوانیم با کمک های مالی خود، بسیاری از مشکلات موجود برای افراد مختلف را برطرف کنیم. شاید یک نفر نتواند به تنهایی، با کمک های خود این مبالغ را تامین کند؛  در نتیجه ما پیشنهاد می کنیم یا چند نفر را با خودتان برای کمک به نیازمندان همراه کنید و یا با همکاری با موسسه های خیریه کمک های خودتان را به نیازمندان برسانید.

 

کمک به محیط زیست

ما برای جلوگیری و از بین رفتن منابع طبیعی و محیط زیست،  لازم است از محیط زیست و طبیعت محافظت کنیم. کاملا مشهود است در صورت از بین رفتن محیط زیست دیگر نه گیاهان  و نه حیوانات زنده خواهند ماند. حتی هوایی که از آن تنفس می کنیم و یا آبی که از آن می نوشیم از این قاعده مستثنی نیستند. درنتیجه با نبود همه این ها ما انسان ها هم نمی توانیم به حیات خود ادامه دهیم. بنابراین وظیفه همه ماست که از محیط زیست خودمان حمایت کنیم و از آلوده شدن آن جلوگیری کنیم. ما میتوانیم در انواع کمپین های محیط زیست شرکت کرده تا محیط زیست را پاک کنیم.  و اگر کسی به محیط زیست در حال آسیب رسانی بود ابتدا به او تذکر بدهیم و اگر نتوانستیم او را متقاعد کنیم به پلیس و یا محیط بان ها اطلاع دهیم. 

 

کمک به توسعه جامعه

کمک به توسعه جامعه از آن دسته از کمک هایی است که بسیاری از ما می توانیم به راحتی اینکار را انجام دهیم. ما میتوانیم از دوره های آموزشی که در حال برگزاری است حمایت های مالی و غیر مالی خودمون رو انجام بدیم.  همچنین میتوان از ارائه خدمات پزشکی و درمانی مخصوصا در مناطق محروم حمایت کرد و یا از کسب و کار های محلی، با خرید مایحتاج روزانه خود، حمایت کنیم.

 

کمک به سازمان‌های خیریه

کمک به سازمان های خیریه یکی از بهترین انواع کمک به افراد است.  چرا که این سازمان ها سال هاست تمرکز شان بر برطرف کردن نیاز های مددجویان است.  در این شرایط حتی اگر کمک های ما ( مالی و یا غیر مالی)، کم یا زیاد هم باشند، می توان به این مراکز اهدا کرد. سپس مراکز کمک های مردمی را جمع آوری کرده و برای نیازمندان استفاده کرد. همچنین مراکز خیریه به حفظ کرامت های انسانی مددجویان به شدت پایبند است. در نتیجه مددجویان هم راحت تر میتوانند برای دریافت کمک به سوی این مراکز مراجعه کنند.

 

روند کاری موسسه های خیریه چگونه است ؟

 

کمک به دیگران با استفاده از شغل و حرفه خود

بسیاری از افراد یک جامعه حداقل در یک شغل مهارت، حرفه، تجربه و دانش خوبی دارند. این افراد میتوانند در روز های خاصی برای حمایت از نیازمند خدمات خود را به صورت رایگان به آن ها ارائه کنند و یا درآمد یک روز و یا بخشی از آن را برای حمایت از آن ها به مراکز خیریه و یا به خود نیازمندان اهدا کند.

 

کمک به افراد مستعد

افراد زیادی در جامعه وجود دارند که استعداد های شگفت انگیزی دارند ولی به خاطر شرایط مالی نامناسب قادر به پرورش استعداد های خود نبوده اند. این موضوع بسیار حائز اهمیت است، چرا که اگر ما از هدر رفتن و نابودی استعداد ها جلوگیری کنیم،  می توانیم جامعه ای بسیار رو به پیشرفت و با امید بسازیم.  ولی اگر این استعدادها رو به نابودی بروند، در واقع انگیزه در افراد مستعد کشته خواهد شد. این بدان معناست که آمار تعداد خودکشی ها و فوت افراد و تعداد افراد مسن در یک جامعه افزایش پیدا میکند. و جوانان انگیزه ای به تشکیل خانواده و یا داشتن یک کسب و کار و رسیدن به موفقیت نخواهند داشت.

 

کمک به افراد در بحران

وقتی که بحران های مختلفی مانند سیل و زلزله در شهر ها و کشور های مختلف رخ میدهد؛ مردم برای  کمک این عزیزان به آن منطقه می روند. در این شرایط می توان شرایط بحرانی که رخ داده است را به بهترین و سریع ترین شکل ممکن برطرف کنند. همچنین این کمک ها میتواند به صورت نقدی و یا غیر نقدی و یا حضور افراد و انجام کار های مختلف برای نجات و رفع آن بحران صورت گیرد.

 

کمک به افراد دارای نیازهای خاص

افراد زیادی در جوامع مختلف هستند که نیاز های خاصی دارند. به عنوان مثال افراد مصدوم و یا آسیب دیده، سالمندان، افراد معلول و بی خانمان ها. این افراد معمولا نیاز های مالی ندارند و بیشتر به حمایت از طرف ما و برطرف کردن نیازهایی مانند داشتن یک سرپناه، یا کمک به افراد سالمند و رفع نیاز های جسمی یک فرد معلول نیاز دارند.

 

کمک های داوطلبانه در سازمان های مختلف 

همه ی ما میتوانیم روزهایی را به صورت داوطلبانه در مراکز آموزشی، بهداشتی، مراکز خیریه و ….. فعالیت کنیم. این فعالیت ها برای کمک به دیگران از سوی سازمان های مختلف، تاثیر بسیار زیادی بر روی فرهنگ کمک کردن به دیگران و همچنین تاثیر بسیار زیادی بر روی مددجویان و افراد درون آن سازمان خواهد داشت. 

 

خدمات آنلاین 

در جهان امروز هریک از ما برای داشتن شغلی مناسب لازم است که در حرفه ای مهارت و دانش مناسبی داشته باشد و یا در زمینه ای به صورت تخصصی مطالعه و تحقیق کرده باشیم. ما میتوانیم با ارائه مشاوره به افراد مختلف و همچنین ارائه یکسری خدمات به صورت آنلاین به دیگران برای رسیدن به اهداف آنها کمک کنیم.

 

حمایت از افراد در شبکه های اجتماعی 

همه ما به نوعی در شبکه های اجتماعی حضور داریم و با افراد مختلفی در ارتباط هستیم و بر روی تعدادی از دوستان و آشنایان و یا اعضای خانواده تاثیر گذار هستیم. بنابراین ما میتوانیم در شبکه های اجتماعی خود از پویش ها و رویداد های مختلفی حمایت کنیم و آن ها را انتشار دهیم که افراد بیشتری هم بتوانند در این رویداد شرکت کنند.

 

کمک به زندانیان

بسیاری از زندانیان که در حال حاضر به خاطر جرایم غیرعمد و مالی زندانی هستند. ما می توانیم یا خودمان و یا با کمک دیگران، زندانیان را از زندان آزاد کنیم و بدین ترتیب کمک کنیم تا این عزیزان بتوانند سرپرست خانواده های خود شوند.

 

کمک به دیگران در کارهای روزمره

این نوع کمک بسیار در جامعه رخ میدهد. معمولا افراد زیادی هستند که برای خرید انواع و وسایل و یا پختن غذا و ….. به کمک های ما نیاز دارند، ما با کمک کردن به این افراد می توانیم احساس بسیار بهتری در زندگی  داشته باشیم و همین احساس را به آن هم انتقال دهیم.

 

راه های موثر کمک به دیگران و پشتیبانی از آن ها 

کمک کردن به دیگران و پشتیبانی از آن ها یکی از ارزشمندترین و موثرترین رفتار های انسانی است. همانطور که قبلا توضیح دادیم ما با کمک کردن به دیگران بیشتر به خودمان کمک میکنیم و در زندگی شخصی خود احساس رضایت و خشنودی بیشتری را داریم. همیشه در طول زندگی فرصت هایی برای کمک به آدم ها برای ما وجود دارد، از جمله می توان کمک به خانواده، دوستان، فامیل و یا حتی آدم های غریبه نام برد. در این مسیر راه های مختلفی برای کمک به دیگران وجود دارد که میتوان به دیگران در هنگام دست و پنجه نرم کردن آن ها با سختی و مشکلات زندگیشان کمک کرد. در ادامه به بررسی هر یک از این مسیر ها خواهیم پرداخت. 

 

کمک به اعضای خانواده 

خیلی مواقع شده که یکی از اعضای خانواده، کمک های بزرگ و یا کوچکی از ما خواسته اند، مانند رساندن وسایلی به آن ها و یا کمک به آن ها برای انجام امورات روزمره و ….. قطعا خود ما هم کمک های بسیاری،  از اعضای خانواده گرفته ایم چرا که اعضای خانواده به خاطر داشتن ارتباطات خیلی صمیمی تر و همچنین درک شرایط یکدیگر و در نتیجه شناخت هر یک از اعضا از یکدیگر، بهتر از همه میتوانیم به یکدیگر کمک کنیم و یا از یکدیگر کمک بخواهیم. این کمک ها به موارد ساده بالا صرفا خلاصه نمی شود، مخصوصا در بین اعضای خانواده، آن ها از هیچ کمکی برای یکدیگر دریغ نمیکنند. 

 

کمک به دیگران در زندگی روزمره 

بسیاری از انسان ها در طول زندگی روزمره خود به کمک افرادی مانند ما نیاز دارند به عنوان مثال افرادی که توانایی جسمانی و یا ذهنی خوبی ندارند، یا افراد مسنی که میخواهند از عرض خیابان عبور کنند و … ، بخشی از وظیفه انسانی ما این است که به این افراد برای داشتن یک زندگی بهتر کمک کنیم. 

 

کمک به دوستان

از گذشته ایرانیان برای رفاقت و دوستی، احترام و ارزش های والایی قائل بودند و به همین خاطر در صورتی که یکی از دوستان ما مشکلی برای او پیش می آمد، بقیه دوستان از هیچ کمکی برای برطرف کردن مشکل او دریغ نمی کردند.  اکثرا ما به خاطر روابط خاصی که با دوستان صمیمی خود داریم طبیعی است که از آن ها هم انتظار داشته باشیم که در مواقع سختی آن ها نیز به ما کمک کنند.  ولی باید بدانیم که نباید زیادی از حد از آن ها تصور داشت. باید بتوانیم که اصل اعتدال را رعایت کنیم. 

 

کمک به همکاران و همکلاسی ها 

ما در هر سنی که باشیم به جز دوستان صمیمی و اعضای خانواده با افراد دیگری هم در ارتباط هستیم که نوع ارتباط ما با آن ها  دوستی سطحی است و یا به بیانی دیگر همدیگر را میشناسیم. این افراد می توانند همکاران، همکلاسی ها، هم دانشگاهی ها، هم خدمتی ها، هم محله ای ها و….. باشند که ما در طول روزمره با آن ها در ارتباط هستیم. این افراد هم همواره به کمک های کوچک و بزرگ ما نیاز خواهند داشت.

 

کمک به افراد غریبه 

به عنوان مثال برای خیلی از ما  پیش آمده است که فردی از ما آدرس جایی را میپرسد و از ما میخواهد که او را برای رسیدن به آن مقصد راهنمایی کنیم و یا ….. . در بیشتر مواقع ما اگر که برایمان مشکلی از نظر زمانی، جسمی، مالی و یا ….. پیش نیاید، حاضر هستیم که به او کمک کنیم. ولی در برخی از مواقع افراد غریبه از ما کمک های مالی به مقدار زیاد برای برطرف کردن مشکلات خود میکنند. در این حالت بهتر است که او را به مراکز خیریه ای که برای برطرف کردن همین امور تاسیس شده اند  راهنمایی و معرفی کنیم، و یا اینکه اگر خودمان زمان کافی داریم در مورد آن فرد تحقیق کنیم و صحت اعتبار صحبت های او را بسنجیم و یا نهایتا کمک کمی را به ایشان کنیم. 

ولی بهترین راه برای کمک به دیگران در این مواقع همان از طریق موسسه  های خیریه است؛ چرا که آن ها افرادی را دارند تا بتوانند روند تحقیقات را طی کنند و به منابع های مختلفی هم دسترسی دارند تا بتوانند مشکلات مددجو مورد نظر را برطرف کنند.  ولی اگر به او کمکی از سوی ما شود ممکن است آن فرد بخواهد از ما سودجویی کرده و نیازمند بودن را به عنوان یک شغل انتخاب کند. ما با معرفی کردن این افراد به موسسه های خیریه و همچنین کمک کردن خود ما به موسسه های خیریه، میتوانیم فرهنگ اشتباه گدایی کردن در جامعه را برداشته و فرهنگ همکاری با موسسه های خیریه مورد اطمینان را ایجاد و نشر دهیم.

چه کسانی برای کمک در اولویت هستند؟

درست است که کمک کردن به دیگران جزوه موثر ترین راه های روابط انسانی است ولی باید بتوانیم آن را مدیریت کنیم. برای کمک کردن به دیگرا لازم است شرایط خود و آن ها را بررسی کرده و با توجه به این موارد مددجویان را در اولویت قرار داده و برای کمک کردن به آن ها برنامه ریزی داشته باشیم. اولویت بندی برای مددجویان میتواند به ترتیب زیر باشد:

 

کمک به افرادی که شرایط بحرانی دارند

افرادی وجود دارند که به خاطر وجود مشکلات بسیار بزرگ، توانایی برطرف کردن آنها را ندارند. مانند نبودن سرپناه، وجود بیماری هایی که هزینه های درمان بسیار بالایی دارند، در خطر بودن جان یک انسان و ….. این موارد می بایست در اولویت برای کمک رسانی باشند. چرا که وقتی مواردی زندگی فردی را به مخاطره می اندازد، می بایست ابتدا این مشکل به سرعت برطرف گردد و سپس به مشکلات دیگر رسیدگی کرد.

 

کمک به کسانی که قادر به رفع مشکلات خود نیستند

بسیاری از افرادی که نمی توانند شاغل باشند مانند دانش آموزان، کودکان، افراد مسن، برخی از بیماران، کسانی که دچار آسیب های جسمی و روحی هستند و ….. این افراد هم در اولویت برای دریافت کمک از سوی شما و حامیان هستند. این افراد به دلیل عدم توانایی برای اشتغال می توانند دچار انواع آسیب های اجتماعی در دوران حساسی مانند دوران کودکی و نوجوانی شوند. به همین خاطر این افراد جزو افرادی که در اولویت دوم برای کمک رسانی قرار خواهند گرفت. پس از این موارد بقیه مددجویان در اولویت سوم برای کمک رسانی خواهند بود.

چرا باید در هنگام کمک کردن به دیگران محتاط بود؟

به صورت کلی کمک کردن به دیگران امری ارزشمند و موثر در روابط انسانی است ولی با این حال گاهی کمک نکردن به دیگران و یا تغییر دادن نحوه کمک کردن، بهتر است تغییر کند در اینجا به چند مورد از این موارد اشاره خواهیم کرد.

 

سوء استفاده افراد سودجو 

همیشه آدمهایی سودجو وجود دارند که راه را برای اعتماد و کمک رسانی به افراد نیازمند، سخت و دشوار میکنند. این افراد معمولا با ارائه یک داستان ساختگی و بیان کردن آن برای ما موجب میشوند که ما را تحت تاثیر قرار گیریم و از این احساسات ما سوء استفاده کرده و برای خود درآمدزایی کنند. 

 

خطر جانی و مالی برای ما 

در مواردی ممکن است کمک کردن به دیگران برای ما خطر جانی و مالی به همراه داشته باشد. به عنوان مثال نباید برای کمک کردن به یک فرد بی خانمان، او را به خانه خود بیاورید. لازم است برای او خانه ای تهیه شود. 

 

خطر جانی و مالی برای مددجو 

حتما شما هم این ضرب المثل را شنیده اید “فلانی اومد ابروش رو درست کنه زد چششم کور کرد”. باید اطمینان حاصل کنیم که در هنگام کمک کردن به دیگران جان و مال خود، مددجو و یا دیگران به خطر نیفتد.

 

درگیر شدن با مشکلات مددجو 

گاهی برای کمک کردن به دیگران،  ممکن است به درگیری ذهن ما با شرایط  او منجر شود؛ در این مواقع بهتر است به جای اینکه خودمان بخواهیم به آن ها کمک کنیم، از سازمان ها و مراکز مربوطه درخواست کمک برای فرد مددجو را داشته باشیم. به عنوان مثال اگر یک فردی به مواد مخدر اعتیاد دارد نبایستی خودمان را درگیر کنیم که او اعتیاد خود را ترک کند،  بهتر است هزینه درمان او را تامین کرده و با هماهنگی مراکز مربوطه به آن مددجو، در  درمان اعتیاد کمک کنیم.

 

داشتن احساس گناه 

گاهی آنقدر کمک کردن به نیازمندان و مددجویان روی ما تاثیر می گذارد که ما به خاطر داشتن رفاهیات معمول احساس گناه میکنیم و نمیتوانیم از وسایل و یا مواردی که تحت اختیار ماست، نهایت استفاده را ببریم. گاهی این عواطف و احساسات باعث میشود در کار خیر افراط صورت گیرد. در واقع باید اعتدال را در کمک رسانی به دیگران رعایت کنیم.

 

تاثیر منفی بر خود 

تاثیرات منفی کمک کردن به دیگران می تواند شامل نداشتن تمرکز کافی برای انجام کارهای روزمره خود شخص، نذاشتن تایم کافی برای رسیدگی به امور شخصی و کاری خودمان، نداشتن رابطه خوب و مناسب با همسر و خانواده خود و ….. میتوان اشاره کرد. 

بهترین راه برای جلوگیری از به وجود آمد این مشکلا همکاری با سازمان های خیریه است چرا که آن ها آموزش دیده اند و همچنین کار آنها رسیدگی به مددجویان است.