حتما تا الان برای بسیاری از ما سوال شده است که روند کار موسسه های خیریه چگونه است؟ این موسسه ها منابع درآمدشان از کجاست؟ روند کمک رسانی به نیازمندان توسط موسسه های خیریه چگونه صورت می گیرد؟ چرا باید از طریق موسسه های خیریه کمک رسانی به نیازمندان صورت بگیرد؟  و….. برای پاسخ به همه این سوال ها با ما همراه باشید. 

2

انواع موسسه های خیریه 

موسسه های خیریه از گذشته های خیلی دور وجود داشته اند اما  با توجه تغییرات مختلفی که طی سالیان زیاد در جوامع رخ داده است نوع نیازمندی هایی که برای هر مددجو مورد نیاز است متفاوت شده است. با توجه به این مسئله موسسه های خیریه برای اینکه بتوانند خدمات رسانی بهتری داشته باشند، در هنگام تشکیل موسسه های خیریه در اساسنامه های خود نوع نیاز مددجویان و یا قشر خاصی را برای کمک رسانی مدنظر قرار داده اند به همین خاطر موسسه های خیریه برای انواع نیاز ها و قشر های خاص مخاطبان تشکیل شده اند و بارزترین تفاوت آنها در نوع خدماتشان است. از جمله مواردی که باعث شده موسسه های خیریه متفاوتی تشکیل شود میتوان به نبودن سرپرست مناسب برای کودکان، زنان سرپرست خانوار، بیماری های مختلف، شرایط تحصیلی نامناسب و ….. نام برد. 

 

روند کار موسسه های خیریه 

موسسه های خیریه به صورت کلی به دو دسته تقسیم میشوند.  این دو دسته تفاوت های کمی با یکدیگر دارند که به اختصار روند کاری هر کدام را توضیح خواهیم داد:

 

1- موسسه های خیریه دولتی

موسسه های خیریه ای که به صورت دولتی هستند منابع مالی آن ها از سوی دولت و گاهی با مشارکت های مردمی تامین میشود. بنابراین این نوع موسسه ها اقشار خیلی زیادی از جامعه را تحت پوشش خود قرار میدهند و بر اساس بخشنامه هایی که توسط دولت صادر می گردد، کمک و خدمات مختلفی را به مددجویان ارائه میدهند. این موسسه ها پس از درخواست مددجو برای پذیرش و تحقیق و بررسی درخواست توسط موسسه و در نهایت پذیرش مددجو، موسسه با اعطای مبالغی به صورت ماهیانه و یا اعطای وام و ….. از پذیرش شدگان حمایت میکند.

 

2- موسسه های خیریه خصوصی

این موسسه ها با کمک افرادی که قصد کمک رسانی به مددجویان را دارند تشکیل می شوند. این موسسه ها توسط دولت تامین نمیشوند و اغلب بر روی قشر خاصی از افراد جامعه را تحت پوشش قرار میدهند. منابع تامین کننده این موسسه ها صرفا از سوی افراد تشکیل دهنده و یا مشارکت های مردمی صورت میگیرد. در ادامه به صورت مفصل  به بررسی منابع مالی موسسه های خیریه خصوصی خواهیم پرداخت.

 

منابع درآمدی موسسه های خیریه خصوصی 

 

     1.اعضای هیئت امنا و هیئت مدیره

اعضای تشکیل دهنده موسسه های خیریه به عنوان بزرگترین حامی برای کمک رسانی به نیازمندان و مددجویان از سوی موسسه های خصوصی خواهند بود. این حامیان با کمک های خود که معمولا مبالغ بالایی هم هستند، مشکلات اصلی بسیاری از مددجویان را برطرف میکنند.

 

      2. جذب حامی

موسسه های خیریه به روش های گوناگونی تلاش میکنند تا حامیان مختلفی را جذب کنند. این حامی ها از بین افرادی که در مشارکت های مردمی و یا در فرآیند هایی مانند کمپین های تبلیغاتی، رویدادها و….. شرکت می کنند جذب میشوند.

 

      3. برگزاری کمپین و رویداد های تبلیغاتی

کمپین های تبلیغاتی یکی از موثرترین راه ها برای جذب حامی و کمک های مشارکت مردمی است. در این کمپین ها افراد زیادی می توانند از شرایط وخیم یک نفر  و  یا یک گروه  آگاه شوند و با کمک یکدیگر برای کمک رسانی به آن ها تلاش کنند. 

 

موسسه های خیریه چگونه مددجویان را جذب میکنند؟

موسسه های خیریه شرایط مختلفی را  برای جذب مددجویان دارند ولی به صورت کلی ابتدا میبایست مددجویان،  شرایط لازم برای عضویت در موسسه خیریه را داشته باشند. برای اطلاع از این شرایط  مددجویان می توانند به وبسایت موسسه های خیریه مراجعه کرد و یا از طریق راه های ارتباطی هر موسسه مانند:  آدرس، شماره تماس و شبکه های اجتماعی پرس و جو کنند.

پس از اینکه مددجو شرایط اولیه برای جذب را داشته باشد، موسسه خیریه تحقیقات میدانی در مورد مددجو را شروع میکند و گزارش های مربوط به مددجو را ثبت کرده و پس از بررسی گزارش ها و در صورت تایید شدن، مددجو مورد پذیرش موسسه  قرار میگیرد.

 

 

روند همکاری موسسه های خیریه با حامیان 

روند همکاری موسسه های خیریه با حامیان توسط نیروهای مشارکتی هر موسسه صورت می گیرد؛ روند کار به این صورت است که موسسه هر یک از حامیان را به هر طریقی که جذب کرده باشد، با آن ها طی یک تماس تلفنی، مشخص میکند  که حامی مورد نظر میخواهد به چه نحوی و به چه مقداری  به  مددجویان کمک کند. همچنین در صورتی که حامی بخواهد کمک های او به صورت ماهیانه باشد، با کمک نیروهای مشارکتی یک برنامه زمانی تنظیم میشود تا حامی بتواند کمک های خود را به مددجویان برساند.

 

انواع واحد های یک موسسه خیریه 

در یک موسسه خیریه واحد های مختلفی در حال همکاری با یکدیگر هستند. این واحد ها به صورت مجزا و هرکدام تحت نظر مدیران خود و در نهایت به صورت کاملا یکپارچه در کل سازمان برای رسیدن به یک هدف، یعنی کمک به افراد نیازمند عمل میکنند. تیم های هر سازمان و افرادی که درون آن سازمان در حال فعالیت هستند مهمترین عامل موفقیت یک سازمان است. در ادامه به اختصار تیم ها و واحد هایی که در سازمان های خیریه مورد نیاز است را به شما معرفی خواهیم کرد.

 

واحد مددکاری

واحد مددکاری به صورت کلی با مددجویان در ارتباط است.  این واحد تمام تلاش خود را برای حمایت از مددجویان انجام میدهد. اعضای این واحد به خاطر در ارتباط بودن با مددجویان ویژگی های خیلی خاص و بارزی مانند: رازداری، روحیه بسیار بالا، توانایی همدلی، امید بخش بودن، صبور و با حوصله بودن و….. در اعضای این تیم بسیار نمود پیدا کرده است. این واحد باید بتواند با مددجویان بهترین ارتباط را برقرار کند و از حال این عزیزان با خبر شود همچنین این واحد وظیفه دارد در مورد مددجویان تحقیق کند تا بتواند افراد نیازمند واقعی را شناسایی و به موسسه معرفی کند.

 

واحد مشارکتی

این واحد تمامی تلاش خود را برای هرچه بهتر برقراری ارتباط با حامیان انجام میدهد. اعضای این واحد می بایست توانایی مکالمه مناسب از طریق تلفن و دیگر دستگاه ها و راه های ارتباطی را داشته باشند تا بتوانند شرایط را برای جذب و همکاری مداوم با حامیان را مهیا کنند. این افراد همچنین توانایی تحلیل سریع مکالمه را دارند که باعث میشود ابهامات و مشکلات حامیان را برای کمک به مددجویان را برطرف کنند. این افراد در طول روز با افراد بسیاری صحبت میکنند و میتوانند برای برقراری ارتباط با حامیان برنامه ریزی داشته باشند و توانایی مدیریت این حجم از برقراری ارتباط در طول روز با افراد مختلف، کاری بسیار دشوار است. 

 

واحد مالی

بیشترین و مهمترین وظیفه این واحد همکاری با واحد های درون سازمان است. این واحد می بایست هزینه های جاری موسسه را کنترل و همچنین نیاز های واحد های دیگر را رفع کند. این واحد تمامی اسناد حسابداری را ثبت و نگهداری میکنند. واحد مالی همچنین توسط نیروهای کارپرداز خود تمامی مواردی که قرار است از سوی موسسه به مددجویان اهدا شود را تهیه میکنند. میزان بالا بودن دقت، صداقت، درست کار بودن و تنظیم برنامه های مالی از توانایی های بارز این افراد است. 

 

واحد پشتیبانی فنی

هر سازمانی وقتی در حال فعالیت است به یک تیم برای پشتیبانی و نگهداری از سیستم ها و تاسیسات را نیاز دارد. وظیفه این این افراد ارائه پشتیبانی برای رفع مشکلات سیستمی و تاسیسات است همچنین تمامی مواردی که قرار است به مددجویان اعطا گردد توسط نیروهای پشتیبانی صورت میگیرد. همچنین در موسسه هایی که بسته های مواد غذایی به مددجویان اعطا میگردد وظیفه نگهداری و انبار کردن این مواد غذایی بر عهده این تیم خواهد بود.

 

واحد روابط عمومی

تیم روابط عمومی برخلاف اینکه در عامه جامعه تیم بسیار ساده ای در نظر گرفته می شود اما بسیار تیم پیچیده و در واقع مغز متفکر سازمان است این واحد چندین وظیفه اصلی دارد. از جمله وظایف این واحد می توان به موارد زیر اشاره کرد:  

  • برقراری ارتباط با سازمان ها و شرکت های مختلف
  • دریافت اطلاعات از بین افراد سازمان با مددجویان و حامیان
  •  ارائه انواع گزارش ها در مورد روند فعالیت های موسسه در سایت و شبکه های اجتماعی
  •  کمک به جذب حامی از طریق برگزاری کمپین های مختلف
  •  برگزاری انواع همایش ها و پویش ها در جهت رسیدن به اهداف موسسه
  • و ….. 

وظایف واحد روابط عمومی بسیار پیچیده و گسترده است و این موضوع باعث شده است این واحد در موسسه های مختلف بسیار حائز اهمیت باشد. 

 

واحد منابع انسانی 

واحد منابع انسانی وظیفه جذب نیروها و همکاران حرفه ای و متخصص برای هر یک از واحد ها و همچنین پرورش نیرو های موسسه در واحدهای مختلف را برعهده دارد. نوع نگاه اکثر افراد به واحد منابع انسانی هم همچون واحد روابط عمومی معمولا نگاه سطحی است ولی تاثیر این واحد بسیار زیاد است چرا که بیشترین عامل موفقیت هر موسسه و سازمان به خاطر اعضای تیم و سازمان است. 

این واحد همچنین وظیفه دارند با استفاده از تخصص و مهارت هایی که دارند افراد حرفه ای را برای موسسه جذب و نگهداری کنند. همچنین با برگزاری برنامه های فرهنگی و تفریحی حال و هوای اعضای تیم را بهبود و میزان علاقه مندی اعضای تیم را به موسسه افزایش دهد که در نهایت باعث افزایش میزان کارایی افراد در تیم ها میشود. واحد منابع انسانی میبایست باعث افزایش تسلط و مهارت های اعضای تیم ها در کار شوند آن ها می توانند با برگزاری انواع دوره های آموزشی برای هر واحد سطح کلی هر واحد را افزایش دهد. 

نکته : لازم به ذکر است که تمامی وظایفی که برای هر یک از واحد ها  گفته شده است میتواند متغیر باشد و یا برای کوتاه کردن این مقاله، در مورد بسیاری از وظایف و مهارت ها صحبتی نشده است.

 

نحوه استفاده از کمک های مردمی توسط موسسه های خیریه 

نحوه استفاده از مبالغی که توسط حامیان برای موسسه واریز میشود به شکل های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. این مبالغ برای رفع نیازهای مختلف مددجویان هزینه خواهد شد؛ این کمک ها شامل تهیه وسایل زندگی، هزینه های درمان، خریدخوراک، خرید پوشاک، توانمند سازی مددجویان و ….. است.

 

چرا باید کمک رسانی به نیازمندان از طریق موسسه های خیریه صورت بگیرد؟

اگر بخواهیم به اختصار توضیح دهیم، بزرگترین علت آن است که موسسه های خیریه وظیفه دارند که برای جذب مددجو ها تحقیقات لازم را انجام دهد تا بتواند مددجوهای واقعی را از دیگران تشخیص دهد. دومین علت آن است که بسیاری از مددجویان نمیتواند شرایط خود را برای هر فردی بازگو کنند. و سوم هم این است که  بسیاری از افراد نمی توانند به مددجویان اعتماد کنند و یا شرایط زندگی آن ها را نمی توانند به شکلی مناسب درک کنند.

در ادامه می خواهیم روند موسسه خیریه باران مهر و عاطفه نیکان را بررسی کنیم 

 

نحوه آشنایی مددجویان با موسسه باران مهر و عاطفه نیکان 

بسیاری از عزیزان مددجویی که در حال حاضر تحت پوشش موسسه هستند از طریق معرفی به صورت دهان به دهان با موسسه آشنا شده اند و یا از طریق سازمان های مختلفی که به صورت مستقیم و یا غیره مستقیم با موسسه در ارتباط هستند  و یا از طریق دیگر موسسه های خیریه دیگر به مددجویان معرفی میشود.

 

نحوه جذب مددجویان توسط موسسه خیریه باران مهر و عاطفه نیکان 

با توجه به مطالب بالا بسیاری از مددجویان پس از اینکه از طریق راه های مختلف با موسسه باران مهر و عاطفه آشنا میشوند درخواست جذب توسط موسسه را به واحد مددکاری موسسه اعلام می کنند. همکاران ما در بخش مددکاری مراحل پذیرش اولیه مددجو را انجام میدهند  در این مرحله مددجویان می بایست شرایط اولیه را که در اساسنامه شرکت آماده است را داشته باشند. در صورتی که مددجویان شرایط را داشته باشند، توسط نیروهای مددکاری مورد تحقیق و بررسی قرار میگیرند.

طی این تحقیقات معمولا نیرو های موسسه به محل زندگی مددجو میروند و از تمامی فضای و تجهیزات و وسایل خانه عکسبرداری میکنند. نیروهای واحد مددکاری از این اطلاعات گزارش های مختلفی ثبت میکنند. پس از طی این مراحل گزارش ها در بخش مدیریت موسسه مورد بررسی  قرار میگیرد و پس از آن در صورت تایید مدیریت موسسه، مددجویان مورد پذیرش موسسه قرار خواهند گرفت. 

پس از این مرحله مددجویان در گروه های مختلفی دسته بندی میشوند.  این گروه ها برای این است که مقدار کمکی که لازم است توسط موسسه به مددجو انجام شود نسبت به مددجوی دیگر متفاوت باشد؛ پس از طی این مرحله کمک های لازم که برای هر مددجو مورد نیاز آن است،  به مددجویان تعلق میگیرد.  

موسسه باران مهر و عاطفه نیکان مددجویانی که جذب میکند به صورت کلی در سه گروه دسته بندی می کند گروه اول شامل مددجویانی است که شرایط بسیار حادی دارند و لازم است به آن ها سریعا کمک رسانی صورت گیرد و شرایط زندگی آن ها آنقدر وخیم است که موسسه باید بیش از دیگر گروه ها به اعضای این گروه کمک کند. گروه دوم شرایط نسبتا بهتر و گروه سوم شرایط بهتری رو نسبت به گروه دوم دارند. 

پوشاک

چه کمک هایی توسط موسسه باران مهر و عاطفه نیکان به مددجویان ارائه میشود؟

مددجویانی که توسط موسسه باران مهر و عاطفه نیکان جذب میشوند شرایط های مختلفی خواهند داشت. با توجه به موضوع نوع افرادی که موسسه مورد پوشش خود قرار میدهد، تعداد افرادی که میتوانند توسط موسسه جذب شوند، تعداد افراد زیادی را در بر میگیرد، در نتیجه این افراد دارای نیاز های بسیار متفاوتی هستند. از جمله نیاز ها میتوان به موارد زیر به اختصار اشاره کرد:

 

هزینه های مواد غذایی

بسیاری از مددجویان برای ادامه زندگی خود توان کار کردن را ندارند در نتیجه نمی توانند درآمد خوبی را برای رفع نیاز های خورد و خوراک خود و خانواده شان را تامین کنند؛ ما در موسسه باران مهر و عاطفه نیکان به صورت میانگین هر ماه بخشی از مواد غذایی مددجویان را تامین می کنیم تا بتوانیم از این طریق بزرگترین نیاز آن ها را تامین کنیم. به صورت میانگین همه مددجویانی که توسط موسسه باران مهر و عاطفه نیکان جذب شده اند به سبد های معیشتی که برای آنها ارسال میشود نیازدارند.

 

هزینه های پوشاک

مددجویانی که نمی توانند کار کنند به طبع برای رفع نیاز خودشون از پوشاک هم دچار مشکلات بسیار شدیدی خواهد بود موسسه طی برنامه های مختلفی که برای مددجویان دارد سعی میکند تا مددجویان را هم در این زمینه یاری کند.

 

استعدادیابی

اکثر مددجویان استعداد های بسیار بالایی دارند ولی به خاطر شرایط بد زندگی آن ها یا نمی توانند آن استعداد ها را کشف کنند و یا اگر هم استعدادهای خودشون رو کشف کرده باشند هم نمیتوانند آن استعداد ها را پرورش داده و از آن ها برای بهتر شدن شرایط زندگی خود استفاده کنند.  ما تلاش میکنیم با برگزاری جلسات استعداد یابی  استعداد بسیاری از مددجویان را کشف کنیم و به کمک همت خود این عزیزان از این استعداد ها برای بهتر شدن حال و شرایط معیشتی آنها استفاده کنیم. 

 

کمک هزینه های تحصیلی

اکثر کودکانی از طرف موسسه مورد حمایت قرار گرفته اند یا هنوز شروع به تحصیل نکرده اند و یا به خاطر نبود امکانات و….. از ادامه تحصیل بازمانده اند و یا علاقه خود را به تحصیل  از دست داده اند. این موضوع به صورت کلی باعث میشود تا این کودکان در آینده شرایط های بد و سختی را متحمل شوند؛ بنابراین موسسه بر آن شد تا از هزینه های تحصیلی کودکان را تامین و آن ها را برای ادامه تحصیل تشویق کند.

 

توانمند سازی مددجویان

یکی از موثرترین راهها برای رفع نیاز مددجویان به موسسه های خیریه رفع نیاز های مالی آنهاست؛ موسسه در نظر دارد با توانمند سازی مددجویان، امکان کسب درآمد برای مددجویان را فراهم کند. از جمله این اقدامات میتوان به ارائه آموزش مهارت های مختلف به مددجویان و حمایت های مالی و مشاوره ای برای رونق کسب و کار آن ها اشاره کرد.

 

درمان بیماری ها

تعداد اندکی از مددجویانی که حتی در حال کسب درآمد هستند یا خود و یا کودکان آنها دارای بیماری های سخت، پرهزینه و دوره درمان طولانی هستند. به همین خاطر موسسه در تلاش برای  رفع هزینه های سنگین  درمان برای مددجویان است. 

 

تهیه وسایل منزل

برخی از مددجویان به خاطر عوامل مختلف یا وسایل خانه خود را از دست داده اند و یا از اول چیزی نداشته اند از جمله این وسایل می توان به یخچال، اجاق گاز و ….. اشاره کرد. موسسه برای اینکه مددجویان بتوانند در  خانه های خود زندگی کنند و برای نگهداری مواد غذایی و پخت  غذا به مشکل نخورند سعی میکند تا این وسایل را برای مددجویان تهیه کنند. 

 

مشاوره

مددجویان به خاطر شرایط بد زندگی که در گذشته گذارنده اند دارای مشکلات مختلفی مانند افسردگی، سرخوردگی، عدم اعتماد به نفس و ….. هستند. موسسه با برگزاری جلسات مختلف تلاش میکند تا این مشکلات مددجویان را هم برطرف کند.

 

متفرقه

بسیاری از مددجویان از لحاظ روحی و فرهنگی نیاز های متفاوتی دارند که گاها به این نیاز ها چه از سوی افراد و سازمان های مختلف جامعه و چه از سوی برخی از موسسه های خیریه به آن توجه مناسبی نمی شود. ما در موسسه باران مهر و عاطفه در تلاش هستیم تا با برگزاری جشن و مراسم های مختلف، برگزاری و حمایت از مددجویان برای شرکت در کلاس های متفاوت و…. در این راه بتوانیم نقش موثری برای مددجویان داشته باشیم.