جایگاه معلمین در ایران

در ایران در گذشته معلم ها جایگاه بسیار بالایی را در بین مردم داشتند ولی رفته رفته به علت سیستم آموزشی نادرست اعتبار و محبوبیت معلم ها در بین مردم کاهش پیدا کرده است ولی هنوز هم در حال حاضر معلم ها اعتبار بسیار بالایی در بین جوامع مردمی دارند علت این اعتبار این است که بسیاری از دانش آموزان تاثیر بسیار بالایی از معلم ها و محیطی که در آن در حال آموزش هستند دریافت می کنند و در ایران این مرسوم شده است که به خاطر اینکه معلم ها فضای دوستانه و شادتر و همچنین بهتری را نسبت به اولیا دارند اولیای دانش آموزان اگر از فرزندشان خطایی سر بزند و نتوانند او را متقاعد کنند با معلم او صحبت میکنند و معلم میتواند با روش های مختلفی که یاد گرفته اند و چندین سال سابقه و تجربه دارند که بتوانند روش های مختلفی کودکان را پرورش دهند.

 

جایگاه معلم در جهان

معلم ها در جهان هم دارای اعتبار و جایگاه بالایی هستند و حتی میتوان گفت به مراتب اعتبار معلم ها در جهان خیلی بیشتر از معلم ها در ایران است. در جهان علل الخصوص کشورهای پیشرفته حقوق آن ها از پزشکان و افراد دیگر بیشتر است و یا از امتیازات و بیشتری در جامعه برخوردار هستند. به نمونه ها زیر توجه کنید:
ایتالیایی ها میگویند سه گروه در جامعه نباید پشت چراغ قرمز باشند: 1- پلیس ها 2- آمبولانس ها 3- معلم ها
فرانسه: ثروتمندان در نزدیکی شهرک فرهنگیان خانه می خرند تا به همسایگی معلمان افتخار کنند.
آلمان: آنگلا مرکل خطاب به پزشکان معترض این چنین می گوید: توقع نداشته باشید حقوق شما از حقوق معلمانی که شما را تربیت کرده اند بیشتر باشد.
سوئد: اولین فرزندم پزشک است؛ اما فرزند دومم فکر بهتری دارد، او میخواهد معلم بشود …..
انگلستان: این بچه نابغه است میتواند معلم باشد.

 

جایگاه معلم در تاریخ و اسلام

بگذارید جایگاه معلم در اسلام را با یک حدیث از امام علی(ع) شروع کنیم
امام علی (ع) میفرماید: قُم عَن مَجلِسِکَ لِاَبیکَ وَ مُعَلِّمِکَ وَ اِن کُنتَ اَمیراً؛
به احترام پدر و معلمت از جای برخیز هرچند فرمانروا باشی. (تصنیف غرر الحکم و دررالکلم ص435 )
با توجه با این حدیث می توان دریافت که جایگاه معلم در اسلام به نوعی مقامی بعد از پدر و مادر و یا مساوی با آن هاست. شاید بار ها و بارها این حدیث از امام علی (ع) را بسیار شنیده باشید: هر کس به من کلمه ای بیاموزد من بنده ی او خواهد بود.
در دین اسلام کسب علم و دانش به ما نصیحت شده و می دانیم که امامان معصوم از جمله امام صادق (ع) چه قدر در این راه پیش رو بوده اند؛ در نتیجه وقتی کسب و علم و دانش انقدر در دین اسلام مهم بوده یقینا کسی که این علم و دانش را در اختیار ما قرار میدهد بسیار مهمتر است.
از گذشته مکتب خانه ها محل تحصیل بوده و کسی که مدرس بوده را معمولا میرزا و ….. می نامیدند. در زمان های گذشته مردم برای میرزا ها اهمیت بسیار زیادی قائل بودند و این اهمیت در بسیاری از امور مردم نمود پیدا می کرد به عنوان مثال در زمان های قدم این میرزا ها بودند که وقتی مشکلی مانند مشکلات زناشویی تا مشکلات قومی و روستایی، عموما توسط میرزاها بزرگان آن روستا حل میشد.

 

چرا امروز روز معلم در ایران است؟

یونسکو در جهان، روز 13 مهر را روز جهانی معلم در نظر گرفته است ولی با این حال بسیاری از کشورها مانند ایران روز دیگری را به عنوان روز معلم در نظر گرفته است. ولی در ایران روز 12 اردیبهشت به علت شهادت ابوالحسن خانعلی در واقعه اعتراضات معلم ها به خاطر بسیار پایین بودن حقوق دریافتی معلم ها بود.
اگر بخواهیم به صورت خیلی خلاصه به واقعه رخ داده بپردازیم؛ در بهمن ماه سال 1339 باشگاه مهرگان ( مجمع صنفی معلمان) قطع نامه ای برای افزایش حقوق معلمان صادر کرد و از یک اردیبهشت ماه سال 1340 تا 12 همان ماه معلم ها در میدان بهارستان تجمع و تحصن کردن تا بتوانند به خواسته ی خود برسند و در نهایت پس از آمدن ماشین آب پاش و مقاومت معلمان که به درگیری معلمان با نیروهای نظامی در تاریخ 1340/2/12 منجر شد؛ نیروهای نظامی تلاش کردند با استفاده از باتوم و شلیک های هوایی، مردمی که در آنجا بودند را متفرق کنند ولی متاسفانه سرگرد ناصر شهرستانی با شلیک مستقیم به مردم، گلوله ای به سر آقای حسن ابوالحسن خانعلی برخورد کرد.
مردم جنازه آقای خانعلی را به بیمارستان بردند و با شهادت ایشان مردم از جمله معلمان پیکر ایشان را با جمعیت بسیار بالا در آن زمان به خاک سپردند و قطعنامه ای قرائت شد که از جمله موارد موجود در آن قطعنامه میتوان به استعفای دولت امامی شریف نخست وزیر وقت اشاره کرد. پس از تحصن مجدد معلمان، در نتیجه سرگرد ناصر شهرستانی مجازات شد و دولت امامی شریف استعفا داد و روز 12 اردیبهشت را روز معلم نامیدند و همچنین حقوق معلمان افزایش پیدا کرد و رئیس باشگاه مهرگان آقای درخشش به عنوان وزیر فرهنگ در کابینه جدید به نخست وزیری آقای امینی و به درخواست معلمان وقت، منصوب شد.

 

اگر معلم ها در جامعه نباشند چه مشکلاتی به وجود می آید؟

معلم ها به طور کلی نقش بسیار اساسی در رشد فرزندان، دانش علمی جامعه، سطح فرهنگ عمومی، میزان آگاهی افراد، توسعه فردی، خلاقیت همه ما و ….. دارند. بیایید فکر کنیم وقتی معلمان در جامعه ما حضور نداشته باشند چه اتفاقی خاوهد افتاد!!!

بیشترین میزان یادگیری و تشکیل شخصیت همه ی ما تا مقدار بسیار زیادی توسط جامعه و افرادی که با آن ها در ارتباط هستیم شکل میگیرد. وقتی که معلم ها در جامعه حضور نداشته باشند، شخصیت افراد صرفا با توجه به انتقال تجربه از سوی پدر و مادر ها و گذشتگان به چند شکل محدود حاصل میشد. در نتیجه شخصیت های جدید و یا انتقال دانش بین انسان ها با سرعت بسیار پایینی شکل میگرفت.

به عنوان مثال در گذشته که انتقال دانش توسط میرزاها قالب مکتب خانه ها صورت می گرفت ولی اگر میرزا ها وجود نداشتند و یا قبل از آن ها افرادی که به عنوان معلم به دیگران مطالب مختلفی را یاد نمیدادند چه اتفاقی می افتاد؟ اگر خط هم ساخته میشد هیچ وقت انتقال دانش از فردی به فرد دیگری، از شهری به شهر دیگری و از کشوری به کشور دیگری صورت نمی پذیرفت یا حتی اگر پول اختراع هم میشد هیچ وقت امکان پذیرش آن توسط همه امکان پذیر نبود و حتی شاید جامعه های بزرگ شکل نمی گرفت و مردم هنوز هم به صورت قبیله ای و ….. با یکدیگر ارتباط داشتند البته که خود ارتباط بین افراد در یک قبیله هم توسط یک نفر به دیگران یاد داده میشد پس شاید ارتباط بین انسان ها معنا و مفهومی نداشت.

پدر و مادر هر فردی هم میتوان به عنوان اولین معلم های زندگی دانست چرا که کودکان در ابتدا تمام چیزهایی را که یاد میگیرند را از آن ها یاد میگیرند؛ در نتیجه نمی توان جامعه ای بدون معلمان را تصور کرد.

 

نقش معلمین در موسسه های خیریه

معلمین

معلمین در موسسه های خیریه نقش بسیار اساسی دارند. به عنوان مثال در موسسه خیریه باران مهر و عاطفه نیکان که هدف آن کمک به کودک های بد سرپرست و بدون سرپرست است، معلم ها به صورت نقدی و غیرنقدی کمک های شایانی به موسسه میکنند.

با توجه به این موضوع که در حال حاضر حقوق معلمان در سال های اخیر نسبت به دیگر مشاغل بسیار پایین است اما به خاطر اینکه هر روزه آن ها با دانش آموزان مختلف، که شرایط هر کدام از این کودکان بسیار نسبت به یکدیگر متفاوت است، سروکار دارند بسیار بهتر می توانند شرایط سخت دانش آموزان رو درک کنند. کودکانی که به خاطر شرایط بد زندگی از تحصیل، رفاه، غذا، خانه و سلامتی جسمی و روحی مناسب محروم هستند.

معلم ها به خاطر داشتن اعتبار مناسبی که در بین اذهان عمومی جامعه دارند باعث شده که بتوانند تاثیر بسیار خوبی روی بخش های مختلف جامعه داشته باشند و در صورت نیاز از این ارتباطات برای کمک به نیازمندان و ارتقای سطح فرهنگ جامعه تلاش کنند. در اکثر مواقع معلمان به جز تدریس دروس تحصیلی در مدارس و دانشگاه به آموزش بعد روحانی و انسانی هم می پردازند.

 

در انتها موسسه باران مهر و عاطفه نیکان روز معلم به تمامی شما عزیزان تبریک میگوید و آرزوی سلامتی و سربلندی برای همه ی شما دارد.