انفاق چیست ؟

 

انفاق به معنای اهدا بخشی از اموال و یا ثروت خود به دیگران به منظور برطرف کردن نیاز های فرد دیگری است. انفاق کردن در دین اسلام و در ادیان دیگر با نام های مختلف بسیار توصیه شده است. انفاق کردن یکی از با ارزش ترین کار هایی است که هم در دنیا  هم در آخرت، پاداش های بسیاری دارد.

در ادامه می خواهیم با مفهوم انفاق کردن، انفاق در دین اسلام و نقش موسسات خیریه در این مورد را بررسی کنیم.

 

انفاق کردن به دیگران به معنی پرداخت به وسیله دارایی هایمان به دیگران به منظور حل کردن مشکلات زندگی شان است. اگر کمی دقت کنیم افرادی که در اطراف ما زندگی میکنند دارای مشکلات بسیاری هستند، این مشکلات میتواند با استفاده از انفاق کردن بخشی از دارایی هایمان حل شوند و مشکلی از مشکلاتشان حل شود.

 

 

اهمیت و فواید انفاق کردن

 

انفاق کردن به دیگران از اهمیت ویژه ای در سراسر دنیا برخوردار است، چرا که کمک کردن به دیگران به لحاظ انسانی درجه بالایی را خواهد داشت. برای کمک کردن به دیگران لازم نیست که حتما مبلغ بالایی را اهدا کنید و یا کار خیلی سخت و یا عجیب و غریبی انجام دهیم. کافی است در درون تصمیم خودتان را بگیرید و بخواهید که به کسی کمک کنید.

در رسانه ها و علی الخصوص شبکه های اجتماعی بسیاری از ویدیوهایی را مشاهده کرده اید که افراد ثروتمند و یا افرادی که سطح زندگی آنها متوسط است. یا حتی افراد که به شدت فقیر هستند به دیگران کمک های مالی و غیرمالی مختلفی داشته اند. این موضوع نشان میدهد که کمک کردن به دیگران فراتر از نژاد، سطح درآمد و … است. و این یک موضوع کاملا انسانی است.

 

 

انفاق از نظر اسلام

 

در دین اسلام و روایت معصومین به عمل انفاق کردن بسیار توصیه شده است. انفاق  کردن به عنوان یکی از کار های رسیدن به پاکیزگی روح و تقوا است و انجام این عمل موجب رسیدن انسان به بهشت میشود و میتواند از نعمت های بهشتی استفاده کند. در واقع یکی از راه های اینکه یک انسان بتواند به کمال خود دست پیدا کند این است بخشی از اموال خود را انفاق کند و به نیازمندان اهدا کند.

 

 

از نظر جامعه شناسی

 

از نظر اجتماعی انفاق کردن اموال (کمک کردن به دیگران) از بسیاری از مشکلاتی که در اجتماع به وجود خواهد آمد جلوگیری خواهد کرد. به عنوان مثال بسیاری از افرادی مرتکب جرم میشوند عمدتا به خاطر عدم توانایی در ارائه پاسخ مناسب به مشکلات زندگیشان رخ میدهد. در ادامه به طور مثال فردی که سرقت کرده است را بررسی خواهیم کرد.

بیشتر افرادی که سرقت (دزدی) میکنند به خاطر این است که پول و یا وسیله ای را نیاز دارند و نمی توانند آنها را تامین کنند. حال این مسئله به چند روش می تواند حل شود. در ابتدا بایستی علت این سرقت کاملا مشخص شود در صورتی که این سرقت به خاطر زیاده خواهی و یا لذت بردن و… باشد باید توسط مراکز قضایی به آن رسیدگی کرد. همچنین مراکز روانکاوی هم میتوانند با حمایت و درمان این افراد، آنها را برای بازگشت مجدد به جامعه آماده کنند.

ولی در صورتی که انجام سرقت به خاطر تامین نیاز هایی اولیه زندگی باشد و او راه دیگه ای نداشته است، بهتر است توسط مراکز مشاوره و همچنین موسسات خیریه و نیکوکاران حمایت شوند تا از آسیب بیشتر این فرد جلوگیری کنند و در نتیجه همه ی افراد زندگی شادتر و سالم تری داشته باشند. البته که در این مورد امید است که از سوی اداره دادگستری حمایت هایی برای این افراد در نظر گرفته شود تا این افراد بتوانند زودتر به زندگی خود بازگردند.

 

 

در دین اسلام توصیه شده است چگونه انفاق کنیم ؟

 

انفاق کردن در دین اسلام بسیار توصیه شده است و در مطالب فوق هم به اهمیت این موضوع اشاره کردیم. حالا میخواهیم با نحوه انفاق کردن در دین اسلام را با هم بررسی کنیم.

 

 

پرداخت زکات

 

پرداخت زکات یکی از اصول فروع الدین اسلام است. در فروع الدین پرداخت زکات یکی از رکن های اصلی آن است و معنای آن این است که در صورتی که صاحب (مالک) تعداد مشخصی باشید باید مقداری از آن را  به نیازمندان اهدا کنید. در اینجا به دلیل اینکه نظر مراجع با یکدیگر متفاوت است پیشنهاد میکنیم نظر مرجع تقلید خود را در این باره پرس و جو کنید.

پرداخت زکات شامل پرداخت فطریه عید فطر نیز میشود. شما میتوانید مبالغ فطریه خودتان را به موسسات خیریه اهدا کنید تا این موسسات بتوانند برای نیازمندان هزینه کنند.

 

 

پرداخت خمس

 

پرداخت خمس هم مانند پرداخت زکات یکی از اصول فروع الدین است که اجرای آن بر تمامی مسلمانان واجب است. در این جا ما باید سالانه یک پنجم از درآمد مازاد خود را انفاق کنیم. در اینجا هم به دلیل آن که میان مراجع تقلید مختلف شرایط آن کمی با یکدیگر متفاوت است، پیشنهاد می شود که حتما ابتدا نظر مرجع تقلید خودتان را پرس و جو کرده و در رابطه با شرایط آن سوال کنید و سپس اقدام به پرداخت کنید.

 

 

پرداخت صدقه

 

پرداخت صدقه در دین اسلام بسیار توصیه شده است و گفته شده است شما با پرداخت اندکی صدقه میتوانید از اتفاق افتادن 70 نوع بلا جلوگیری کنید.

شما میتوانید مبالغ صدقه خودتان را به فردی که میشناسید که نیازمند است اهدا کنید و یا اینکه به مراکز خیریه بدهید. روایات بسیار دیگری هم در مورد صدقه دادن بیان شده است و ما در اینجا به همین مورد اکتفا می کنیم.

 

 

کمک های مالی به دیگران

 

ما می توانیم به افرادی که آنها را میشناسیم برای اینکه چرخ زندگیشان بچرخد کمک کنیم تا آن ها هم بتوانند مشکلات زندگی خود را پشت سر بگذارند و به صورت خرد و یا یکجا مبلغی که شما به آنها کمک کرده بودید را برای شما واریز کنند.

همچنین شما میتوانید برای افرادی که میشناسید و میدانید که آنها نمی توانند این مبلغ را به حساب شما برگردانند کمک کنید، شما میتوانید برای آنها مبلغی را واریز کنید و یا اینکه آنها را به موسسات خیریه معرفی کنید. همچنین میتوانید از دیگران نیز درخواست کنید که به عنوان حامی به ایشان کمک کنند.

نکته: توجه کنید که اگر میخواهید خودتان به صورت مستقیم مبالغ را برای نیازمند و یا نیازمندان اهدا کنید، حفظ کرامت انسانی آن ها بسیار مهم است .

اتفاق

چرا بهتر است برای انفاق کردن با موسسات خیریه همکاری کنیم؟

 

 

شناسایی نیازمندان واقعی

 

متاسفانه با رشد جمعیت و همچنین گسترش شهر ها و استان ها بسیاری از افرادی که در شهر های بزرگ سکونت دارند یکدیگر را به خوبی نمی شناسند، به همین دلیل افراد سودجو زیادی وجود دارند که به ظاهر از ما کمک می خواهند ولی در واقع به فکر سودجویی از شما هستند. همچنین شما زمان کافی برای این موضوع را ندارید که بخواهید به صورت کامل از هر فردی را که میخواهید به او انفاق کنید، تحقیقات انجام دهید، در این مواقع بهتر است از موسسات خیریه کمک بگیرید.

 

 

مقدار کمک به افراد نیازمند

 

ممکن است ما از طریق موسسات خیریه، معرفی دوستان و یا اینکه خودمان یک فرد نیازمند را پیدا کنیم ولی ندانیم چه مبلغی مشکلات او را رفع میکند و یا اینکه ممکن است مبلغی که ما میخواهیم پرداخت کنیم نتواند پاسخگوی نیازهای فرد نیازمند باشد. بنابراین بهتر است با همکاری موسسات خیریه افراد نیازمند را شناسایی کرده و در صورتی که حتی اگر مبلغ پرداختی شما به تنهایی پاسخگوی نیازهای فرد مورد نظر نبود میتوانیم با کمک دیگر حامیان مبلغ مد نظر را برای فرد تحت پوشش موسسه جمع آوری کنیم.

 

 

حفظ کرامت های انسانی نیازمندان

 

بسیار مهم است که برای کمک به دیگران فرایندی صورت گیرد که کرامت انسانی، شان و شخصیت فرد نیازمند شکسته نشود. در چرخه زندگی بالا و پایین های بسیار زیادی وجود دارد؛ مهم است که خودمان را به جای فرد نیازمند بگذاریم و همان طوری که میخواهیم به ما کمک شود، کمک رسانی از سوی افراد و یا موسسات صورت گیرد و نه اینکه با بی احترامی، شکسته شدن غرور، تحقیر کردن و … کمکی بخواهد انجام شود.

گاهی اوقات بدون اینکه ما بخواهیم همچین مواردی صورت گیرد، این احساسات به فرد نیازمند صورت میگیرد ولی در صورتی که ما تجربه کافی در برخورد با این افراد داشته باشیم و یا اینکه با مراقبت از نوع رفتار و گفتارمان می توانیم از بروز این مشکلات جلوگیری کنیم.