به طور کلی فقر یکی از مشکلات اصلی جامعه، کشور ها و دولت هاست. مشکل فقر در جامعه برای افراد نیکوکار در سراسر جهان، باعث ایجاد دغدغه های مختلفی شده است، که آن ها را برای تاسیس موسسه های خیریه سوق داده است.  موسسات خیریه و دولت های هر کشور به همراه موسسه های خیریه ای که به صورت بین و المللی در حال همکاری با یکدیگر هستند نقش بسزایی در برطرف کردن فقر در جامعه دارند. چه موسساتی که برای همگان شناخته شده است و چه موسساتی که افراد زیادی آن ها را نمیشناسند با دولت های هر کشور برای کمک به نیازمندان همکاری های مختلفی را با توجه به برنامه ریزی کشور و دولت آن منطقه انجام میدهند، که در هنگام انجام فعالیت ها، دچار ناهماهنگی نباشند و بهترین عملکرد را برای کمک به نیازمندان داشته باشند. 

در ادامه به بررسی دقیق تر این موضوع در کشور ایران خواهیم پرداخت.

 

دولت

نقش دولت در برطرف کردن فقر در جامعه

 

در ایران، دولت برنامه های مختلفی برای توسعه و ارتقای سطح درآمدی مردم در جامعه و علل الخصوص رفع فقر و ارتقای میزان درآمد افراد کم بضاعت دارد. در ادامه موارد مهم را بررسی میکنیم. 

 

 

برنامه های توسعه  در سطح کشور

 

دولت ایران برای برطرف کردن مشکل فقر در جامعه برنامه های متفاوت و موثری را به اجرا در آورده است؛ ولی از مهمترین برنامه های دولت برای ارتقای سطح اقتصادی اقشار مختلف جامعه میتوان به برنامه های توسعه دولت چهارم، برنامه های توسعه دولت ششم، برنامه های توسعه روستایی، برنامه های توسعه شهری و برنامه های توسعه کسب و کار کوچک محلی اشاره کرد. این برنامه ها شامل برنامه ریزی سالانه دولت برای دستیابی به اهداف شان در بازه زمانی مشخص است.

 

 

ارائه کمک های نقدی وغیر نقدی

 

دولت ایران در مواقع لزوم برای کمک به نیازمندان کمک های نقدی و غیرنقدی های مختلفی انجام میدهد. از جمله این موارد می توان به کمک به سیل زدگان، کمک به زلزله زدگان، مطالبات بهزیستی، روستاییان آسیب دیده، بیماران و ….. نام برد. بدیهی است پس از رخ دادن بلایای طبیعی، مردم عزیز آن منطقه توانایی راه اندازی مجدد کسب و کار و یا زندگی خود را ندارند، بنابراین، دولت ایران خود را موظف به حمایت از مردم آسیب دیده در  بلایای طبیعی میداند

 

 

ارائه خدمات اجتماعی به نیازمندان

 

دولت همواره تلاش میکند برای نیازمندان برنامه های مختلف خدمات اجتماعی مانند: خدمات درمان، خدمات آموزشی، خدمات مسکن و خدمات امداد و نجات در بحران های طبیعی برنامه ریزی و برگزار نماید. 

به طور کلی دولت برای کمک به نیازمندان برنامه های مختلفی دارد که در این مقاله به بخشی از موارد مهم آن اشاره شد؛ حال میخواهیم به بررسی شرایط همکاری و نقش موسسات خیریه در برطرف کردن فقر در جامعه بپردازیم:

 

خیریه

نقش موسسه های خیریه در برطرف کردن فقر در جامعه 

 

موسسه های خیریه به عنوان یکی از نهاد های اساسی پس از دولت برای برطرف کردن فقر در جامعه تاثیر بسیار زیادی دارند. این موسسه های مردم نهاد با جمع آوری کمک های مالی و غیرمالی که از سوی مردم دریافت می شود، تا کنون در برطرف فقر در جامعه تاثیرات بسیار مثبتی داشته اند.  در ادامه به بررسی فعالیت های موسسه های خیریه خواهیم پرداخت. 

 

 

جمع آوری کمک های مالی و غیرمالی 

 

موسسات خیریه به عنوان یکی از نهاد های مهم در مورد جمع آوری کمک های نقدی وغیر نقدی که مورد اطمینان آحاد مردم جامعه است فعالیت میکنند. این کمک ها شامل: پول نقد، مواد غذایی، پوشاک و ….. است. موسسه های خیریه با توجه به مددجویانی که تحت پوششان است، برای تامین نیاز های آن ها، کمپین های مختلف تبلیغاتی را نیز اجرا میکنند. و از طریق همین کمپین ها کمک های بسیاری به افراد نیازمند انجام میشود. 

 

 

ارائه خدمات اجتماعی 

 

موسسه های خیریه برای ارائه خدمات اجتماعی به نیازمندان و یا مددجویان همیشه نهادی پیشرو و مثمرثمر در این راه بوده اند. موسسات خیریه با ارائه انواع خدمات آموزشی، بهداشتی، درمانی، اخلاقی و کارآفرینی توانسته اند نقش بسیار مهمی در ارائه خدمات اجتماعی ایفا کنند. 

 

 

ایجاد اشتغال 

 

بسیاری از موسسه های خیریه در سطح کشور هدف و فعالیت اصلی شان، توانمند سازی مددجویان است. انجام این کار یک فرایند هزینه بر  طولانی است ولی هنگامی که این عزیزان توانایی مالی پیدا میکنند، میتوانند بدون دریافت کمک از موسسه های خیریه، زندگی شاد و سلامت خود را داشته باشند. بدین شکل می توان ریشه ی فقر را آرام آرام در جامعه به صورت چشمگیری کاهش داد. همچنین برگزار کردن جلسات استعدادیابی برای کودکان، برگزاری برنامه های آموزشی برای زنان سرپرست خانوار، برگزار کردن انواع کلاس های آموزشی برای  کودکان از جمله موارد قابل توجه در رسیدن به اشتغال خانواده های نیازمند خواهد بود.

 

 

راه اندازی پروژه های اجتماعی 

 

بسیاری از موسسه های خیریه مختلف در زمینه ی راه اندازی پروژه های اجتماعی به شکلی کاملا موثر فعالیت می کنند. این فعالیت ها شامل ارائه انواع تسهیلات به افراد نیازمند برای راه اندازی و یا توسعه کسب و کارهای کوچک و متوسط، راه اندازی و ایجاد انواع فضا های ورزشی و فرهنگی و همچنین ارائه آموزش های مختلف به صورت کاملا حرفه ای و مناسب بازار کار به مددجویان است.  مهمترین موضوع این است که باید بین موسسه های خیریه و دولت هماهنگی های موثری صورت گیرد تا بتوان خدمات بسیار بهتر و بهینه تری را به نیازمندان در جامعه ارائه کرد در ادامه به بررس این موضوع خواهیم پرداخت.

 

 

هماهنگی بین موسسه های خیریه و دولت 

 

ایجاد هماهنگی بین این نهاد ها کاری بسیار مهم است. چرا که باید به همه نیازمندان در تمامی شهر ها خدمات مختلفی  ارائه داد؛ و یا اینکه در هنگام بروز اتفاقاتی مانند سیل و زلزله، افرادی که میخواهند به کمک این عزیزان بروند می بایست به صورت هماهنگ با یکدیگر عمل کنند تا بتوانند کار ها را به درستی و سریع ترین حالت ممکن پیش ببرند. از جمله اقدامات لازم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

 

 

تعیین اولویت 

 

قبل از شروع هر کاری می بایست کارها را اولویت بندی کرده و سپس با برنامه ریزی برای انجام کار اقدام کنیم. دولت به دلیل اینکه بر بسیاری از مسائل درون کشور آگاه است، تعیین اولویت ها به این گروه اختصاص یافته است. 

 

 

ایجاد شبکه ارتباطی 

 

موسسات خیریه با دولت باید یک شبکه ارتباطی تشکیل دهند، تا مددجویانی که به هر دو سازمان مراجعه می کنند در صورت نیاز به یک موسسه و یا سازمان دیگر نیز معرفی گردد. بدین ترتیب از بسیاری از هزینه ها از جمله تحقیقات در مورد صحت صحبت ها و وضعیت مددجو کاهش پیدا میکند. همچنین روند بهبود وضعیت مددجو بسیار کاهش پیدا کرده و خدمات رسانی بیشتری به ایشان تعلق میگیرد.

 

 

تقسیم وظایف 

 

پس از ایجاد هماهنگی های موارد بالا می بایست تعیین وظایف برای هریک از سازمان ها  تعریف شود. تا نیروهای هر سازمان در کار نیروهای سازمان دیگر خللی وارد نکند. 

 

 

اشتراک گذاشتن منابع 

 

سازمان ها میتوانند در راستای رسیدن به اهداف خود ( بهبود وضعیت مددجویان) منابع خود از جمله منابع اطلاعاتی، تحقیقاتی، مالی، نیروی انسانی، تکنولوژی و دیگر منابع را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. 

 

 

همکاری در پروژه های مشترک

 

سازمان ها میتوانند پروژه هایی را به صورت مشترک انجام دهند. به عنوان مثال برای کمک رسانی به یک مددجو که دارای بیماری خاص است، موسسه ی خیریه ای که در این راستا فعالیت میکند به ایشان خدمات رسانی کند و دولت و یا سازمان خیریه دیگر نیز به آن مددجو کمک معیشتی های مختلفی اهدا کند.

در پایان باید بگوییم که همکاری بین سازمان و موسسات می تواند به مقدار قابل توجهی از بسیاری از هزینه هایی که بابت جذب و یا ارائه خدماتی که به مددجو ارائه میشود جلوگیری کند و  خدمات بسیار مطلوب تری به مددجویان ارائه شود.