موسسه های خیریه نقش بسیار موثری برای تحصیل کودکان دارند؛ به گونه ای که در حال حاضر تعداد دقیقی از کودکانی که تحت حمایت موسسه های خیریه تحصیلی هستند در دسترس نیست؛ ولی بنا به گزارش وزارت آموزش و پرورش در سال 1399 تعداد 370 هزار نفر از کودکان، از موسسه های خیریه بابت هزینه های تحصیلشان مستمری دریافت میکنند. این آمار با توجه به وضعیت نامناسب اقتصادی و همچنین پیشرفته تر شدن تجهیزات و وسایل برای تحصیل و بالا رفتن هزینه ها، همواره کودکان بسیاری برای تحصیل خود به کمک موسسات نیاز دارند. و همیشه تعداد این کودکان در حال افزایش است به گونه ای که تخمین زده میشود در سال 2030 تعداد کودکان نیازمند از 370 هزار نفر به چند میلیون نفر خواهد رسید.
بسیاری از کودکان به خاطر شرایط نامناسب اقتصادی خانواده، شرایط مناسبی را ندارند؛ علاوه بر آن با توجه به بوجود آمدن مشاغل جدید و پایان یافتن عمر برخی از مشاغل قدیم و کاهش میزان درآمد برخی از مشاغل در این تحولات، باعث شده است که تاثیر بسیاری بر کاهش میزان درآمد خانواده ها و افزایش هزینه های آن ها شده است. طبیعی است در چنین شرایطی که مشاغل بسیاری آسیب دیده اند وظیفه انسانی همه ماست که اجازه ندهیم این شرایط باعث به وجود آمدن مشکلات متعدد برای تحصیل دانش آموزان شود.
این مسئله نه تنها در ایران به یکی از مسائل اصلی تبدیل شده است بلکه در دیگر کشور ها مانند یمن، فلسطین، افغانستان، روسیه، پاکستان، کشور های آفریقای شمالی و … هم تاثیرات بسزایی داشته است. برای جلوگیری از افزایش تعداد افراد تحصیل نکرده در سراسر جهان، موسسات خیریه بسیاری به وجود آمده اند و هر کدام از این موسسه ها توانایی های مختلفی برای جلوگیری از این اتفاقات دارند؛ به عنوان مثال می توان به موسسه های مختلفی مانند یونیسف، سازمان ملل متحد، سازمان بهداشت جهانی، موسسه Scientific Exploration Society، موسسه Save the Children International و … نام برد. که این موسسه ها توانسته اند تا به حال اقدامات بسیار مفیدی در سراسر جهان انجام دهند.
جالب است بدانید در کشور های پیشرفته ای که در حال حاضر مشکلاتی برای تحصیل کودکان در مدارس ندارند و یا حداقل مشکلات به این شدت وجود ندارد، میزان توجه همه ی افراد جامعه به این مسئله بسیار بالاست و برای ارتقای سطح دانش کشورشان بسیار سرمایه گذاری های متفاوتی در سنین مختلف دانش آموزان میکنند.
به عنوان مثال می توان کشور های فنلاند، کانادا، سوئیس، سنگاپور و ژاپن را نام برد این کشور ها برای معلم هایی که در مدارسشان تدریس میکنند هم احترام بسیار بالایی برای آن ها قائلند و هم حقوق بسیار خوبی به آنها تعلق میگیرد. این کشور از تکنولوژی های پیشرفته و همچنین بهترین امکانات آموزشی همچنین بهترین روش های تدریس استفاده میکنند.
با توجه به این مطالب میتوانید به میزان اهمیت بالای این موضوع پی ببرید. حال وقتی این شرایط را نسبت به شرایط تحصیل در ایران مقایسه میکنید، پی می برید که شرایط تحصیل در ایران چه قدر ضعیف پیگیری میشود.
تاریخچه کمک موسسات خیریه به تحصیل کودکان در ایران
کمک های موسسات خیریه به تحصیل دانش آموزان از قبل از انقلاب اسلامی صورت گرفته است. در آن زمان به این دلیل که هزینه های تحصیل کودکان بسیار بالا بود، مدارس دولتی و خصوصی مختلفی تشکیل شده بودند؛ که برای همه ی خانواده ها توانایی پرداخت شهریه مدارس امکان پذیر نبود. به همین دلیل مدارسی هم توسط خیرین برای کودکانی با بضاعت مالی پایین که توانایی پرداخت شهریه ها را نداشتند ساخته شد.
بعد از انقلاب اسلامی این موضوع بسیار مورد توجه بود، که تحت عنوان های مختلفی برنامه های متفاوتی برای ارتقای سطح مدارس برگزار شد که در نتیجه باعث ارتقای سیستم آموزشی کشور تا این زمان شده است ولی همواره مشکلات تحصیلی کودکان به عنوان یکی از تاثیرگذارترین عوامل سطح دانش و فرهنگ مردم است.
موسسه های خیریه برای کمک به وضعیت تحصیلی دانش آموزان چه خدماتی ارائه میدهند؟
موسسه های خیریه برای کمک به دیگران برنامه های متفاوتی دارند. در ادامه به بررسی کلی هر یک از موارد میپردازیم.
-
کمک های مالی
به بسیاری از خانواده های کم بضاعت و یا کودکان برای اینکه بتوانند هزینه های تحصیل خود مانند پرداخت شهریه، خرید کتب، لوازم التحریر، هزینه های خوراک، رفت و آمد و …. تامین کنند، توسط موسسه های خیریه کمک های مالی مختلفی به آن ها انجام میشود.
-
خدمات آموزشی
برخی از مراکز خیریه خدمات آموزشی متنوعی مانند: برگزاری انواع کلاس های درس، کلاس های تقویتی، کلاس های فوق برنامه، تولید محتوا های آموزشی آنلاین و …. را برای این کودکان برگزار میکنند.
-
ارائه خدمات پشتیبانی تحصیلی
این دسته از خدماتی که موسسه های خیریه به مددجویان ارائه میدهند بسیار متنوع است؛ این خدمات شامل خدمات بهداشتی، کمک های غذایی، خدمات مشاوره ای، خدمات روان شناختی، تهیه تجهیزات الکترونیک، خدمات ارتباطی و …. میشود.
-
ارائه بورسیه های تحصیلی
برخی از موسسات خیریه به دانش آموزانی که توانایی بضاعت مالی پایینی دارند، ولی هوش، توانایی یادگیری، دانش و مهارت های بالایی دارند را برای مقاطع بالاتر و حتی دانشگاه بورسیه میکنند.
-
توسعه مدارس خیریه
بسیاری از خیرین و یا موسسه های خیریه به توسعه و یا ساخت مدارس علل الخصوص در مناطق محروم می پردازند. تا افرادی که در دور افتاده ترین نقاط ایران هم بتوانند از خدمات آموزشی مناسبی برخوردار باشند.
تاثیر کمک موسسه های خیریه بر کودکان
موسسه های خیریه برای آینده کودکان دارای بضاعت مالی پایین تاثیر بسیار زیادی دارند. به عنوان مثال شما آینده ای را تصور کنید که با توجه به رشد تکنولوژی و پیشرفت جامعه، افرادی هنوز سواد خواندن و یا نوشتن و یا کار با انواع تکنولوژی و نرم افزار های مختلف را بلد نباشند! این جامعه چه مشکلاتی برایش پیش می آید؟ و چه فاصله طبقاتی هایی در جامعه رخ خواهد داد؟ به همین خطر موسسه های خیریه برای جلوگیری از این اتفاق ها نقش بسیار مهمی دارند.
همچنین این موسسات برای به وجود آوردن و برقرار کردن عدالت آموزشی، تلاش های قابل ستایشی انجام داده اند. که منابع آموزشی و روش های تدریس مختص به یک نفر و یا یک گروه خاص نباشد. آن ها تمام تلاش خود را میکنند تا بتوانند عدالت آموزشی را در جامعه برقرار کنند.
ما می توانیم با کمک های مختلفی به این موسسات کمک های خود را ارائه دهیم تا این موسسات بتوانند مردم را در جهت رسیدن به رفاه تحصیلی یاری کنند.
موسسه های خیریه تحصیلی ایران
موسسه های خیریه ای که در ایران کمک به ارتقای شرایط تحصیل کودکان فعالیت میکنند عبارتند از :
- موسسه خیریه کودکان کم برخوردار
- بنیاد آوای دانش
- سازمان خیریه فرهنگیان
- سازمان خیریه طلاب
- سازمان خیریه شهید آوینی
- سازمان خیریه پویش آموزش
- بنیاد فرهنگی و اجتماعی مهرآیین
- موسسه خیریه باران مهر و عاطفه نیکان
هر کدام از این موسسه ها تلاش های بسیاری برای ارتقای سطح کیفی تحصیل کودکان دارند.