- وظایف موسسه خیریه چیست؟
- منظور از کار داوطلبانه در موسسات خیریه چیست؟
- داوطلبان چگونه میتوانند در موسسات خیریه نقش داشته باشند؟
- نقش داوطلبان در ارائه خدمات مستقیم به خیریهها
- چگونه حامیان به پیشرفت موسسات خیریه کمک میکنند؟
- تجربیات موفق حامیان در موسسه باران مهر و عاطفه فرصتهای حامی بودن در موسسات خیریه
- جمعبندی
اگر بخواهیم درباره نقش داوطلبان و نقش حامیان در خیریههای مختلف صحبت کنیم، موضوعات مختلفی پیش خواهد آمد. برای نمونه اول از همه اینکه یک خیریه تا زمانی که کمکهای دولتی دریافت میکند چه نیازی به حمایت مردمی دارد؟ همه خیریهها دولتی نیستند و اصولا حمایت هم به معنی، حمایت مالی نیست.
گاهی شخصی که با مهارتش میتواند کاری انجام دهد برای یک خیریه کمکی داوطلبانه و فوقالعاده محسوب میشود و میتوان آن را در بسیاری از فعالیتهایش پیش بیندازد. پس در مجموع حمایت برای هر خیریهای میتواند توجیه داشته باشد. همراه ما باشید تا در این متن بیشتر درباره این موضوع صحبت کنیم و شما را با این موارد آشنا سازیم.
وظایف موسسه خیریه چیست؟
موسسههای خیریه معمولا سازمانهایی مردمنهاد هستند که مسائل و آسیبهای اجتماعی را شناسایی میکنند و سعی در برطرفکردن آنها دارند. ماهیت و نوع چنین اقداماتی بوده که ماهیت خود خیریه را هم تا حد زیادی مشخص میکند. هر خیریه میتواند قوانین خودش را داشته باشد.
آنها میتوانند براساس قوانین و خطومشی خود اهدافی را تعریف کنند و سپس باقی اقدامات خود را براساس آن پیش ببرند. خیریهها در انجام فعالیتهای مهمی مثل رفع نابرابریهای اجتماعی، رفع تبعیض نژادی، بهبود سلامت افراد جامعه و موارد بسیار دیگری موثر هستند و میتواند نقش مهمی برای جامعه خود داشته باشند.
اهمیت حامی در موسسات خیریه
حامی از هر جنسی که در داخل موسسههای خیریه وجود داشته باشد، روزنه امیدی برای تمامی مجموعه است. فرقی نمیکند که حامیان یک مجموعه صرفا از نظر مالی مجموعه را حمایت میکنند یا با انجام اموری داوطلبانه تلاش میکنند تا اهداف خیریه را پیش ببرند.
موسسات خیریه دقیقا بهواسطه مردمنهادبودن خود نیاز به چنین حمایتهایی دارند. آنها برای بقا و پیشبردن اهداف خود که در راستای بهبود وضعیت است، باید حامیانی از همه جنس داشته باشند که بتوانند پشتیبانی را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. البته که خود حامیان نیز بهلحاظ روحی روانی با چنین مشارکتی انگیزه بیشتری برای زندگی و حضور در جامعه پیدا خواهند کرد.
منظور از کار داوطلبانه در موسسات خیریه چیست؟
کار داوطلبانه جزء فعالیتهای خیرخواهانه و بشردوستانه است که در آن فردی با اختیار خودش به دور از اهداف اقتصادی، در مجموعه یا حتی اگر بخواهد میتواند خارج از مجموعه خاصی مشغول به فعالیت شود.
در کار داوطلبانه معمولا مولفههای مختلفی مثل سن، تحصیلات و موارد دیگری ازایندست اهمیت ندارند و هر کسی میتواند وارد این امور شود بهشرطی که کاری متناسب با شرایط او برای انجام وجود داشته باشد که معمولا هم دارد.
داوطلبان چگونه میتوانند در موسسات خیریه نقش داشته باشند؟
کار داوطلبانه عموما برای افرادی بوده که دوست دارند کاری به جز حمایت مالی از یک مجموعه خیریه داشته باشند و خودشان در کاری اجرایی مشغول به فعالیت شوند. برای این دسته از افراد هم مسئولیتهای مختلفی وجود دارد که خیریه میتواند براساس نیاز خود از آنها کمک بگیرد.
فعالیتهای این شکلی علاوهبر اینکه به خود داوطلبان روحیه و انگیزه برای ادامه میدهد میتواند به کارکنان نیز روحیه مضاعفی ببخشد. اما اینکه چگونه میتوانند در موسسات مختلف نقش ایفا کنند را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
نقش داوطلبان در ارائه خدمات مستقیم به خیریهها
اگر شخصی دارای مهارتهای خاصی بوده که میتواند آنها را بهشکل مستقیم در اختیار یک خیریه قرار بدهد، استفاده از چنین خدماتی بسیار سودمند خواهد بود. فرقی هم ندارد که مهارتش در چه حوزه است.
گاهی مهارتهایی که شما فکرش را هم نمیکنید ممکن است برای بعضیاز مجموعههای مفید باشد. بهترین کار این است که اگر احساس میکنید میتوانید بهکمک یک مجموعه بیاید از خود آنها شرایط را سوال کنید تا اگر این امکان وجود دارد بهصورت داوطلبانه در خیریه مشغول به فعالیت شوید.
داوطلبان میتوانند کمکهای مالی جمعآوری کنند
داوطلبان میتوانند با هماهنگی خیریه و مشورت آنها اقدام به جذب کمکهای مالی کنند. البته این موضوع از آن که به اعتمادسازی زیادی نیاز دارد و ممکن است شرایطی را برای افراد سودجو پدید بیاورد، میتواند با شفافسازی بیشتری هم همراه شود.
اما امروز انجام چنین کاری در بسیاری از نقاط دنیا مرسوم است. افرادی که در شبکههای اجتماعی دارای دنبالکنندگان زیادی هستند بهواسطه انجام کاری یا خدماتی حمایت مالی از دنبالکنندگان خود دریافت میکنند و مبالغ را در اختیار خیریههای مختلف قرار میدهند تا به این شیوه از مجموعه مورد نظر خود حمایت کرده باشند.
امور داوطلبانه میتواند بخشی از ارتباط خیریه با جامعه باشد
موسسههای خیریه برای برقراری ارتباط با جامعه خود نیاز به کانالهایی دارند که عموما با استفاده از پرداخت هزینه تامین میشوند. داوطلبان اگر بتوانند با انجام اموری در زمینه اطلاعرسانی و برقراری ارتباط موسسه با جامعه قدمی بردارند، قطعا کاری بزرگ انجام دادهاند. این آگاهی میتواند درباره فعالیتهای فعلی و آتی خیریه باشد و مجموعه را به افراد بیشتری معرفی کند.
افراد مختلف بهشکل داوطلبانه گاهی در ساماندهی خیریه موثر هستند
در برخی مواقع خاصی ممکن است افراد داوطلب برای ساماندهی و حتی مدیریت شاخههای خاصی از مجموعه استفاده شود. در این شرایط آنها میتوانند داوطلبانه اگر شرایط خاصی وجود داشته باشد، چنین مسئولیتی را برعهده بگیرند.
معمولا در شرایط اضطراری و وقتی که باید تمام امور بهشکل داوطبانه حل شوند و عضو فعالی برای آن وجود ندارد، چنین پوزیشنی فعال خواهد شد. نقش داوطلبان از سادهترین فرم خود میتواند تا این سطح نیز مهم و حیاتی باشد و بتواند یک مجموعه خیریه را از بنبستی خاصی بیرون بیاورد.
چگونه حامیان به پیشرفت موسسات خیریه کمک میکنند؟
درباره نقش داوطلبان در موسسههای خیریه صحبت کردیم اما باید بدانید نقش حامیان نیز بسیار حائز اهمیت بوده و بسیاری از خیریهها وجودشان به کمکهای مالی حامیان وابسته است.
از موسسات خیریه حمایتهای مالی دولتی کمی میشود و حتی بسیاری از این بنیادها بهصورت خصوصی با کمکهای مردمی حامیانشان به فعالیت ادامه میدهند. حامیان مالی میتوانند به خیریهها در انجام پروژههای بزرگتر و برنامههایی که میتواند بسیار موثر باشد کمک کنند. در ادامه ما شما را نقش آنها بیشتر آشنا خواهیم کرد و اطلاعات بیشتری درباره این موضوع به شما خواهیم داد.
حامیان تکمیلکننده نقشها در خیریه هستند
موسسههای خیریه دارای هزینههای عملیاتی بسیاری هستند. در بخش وظایف موسسه خیریه چیست تا حدودی اهداف چنین مجموعههایی را بررسی کردیم. هر قدر که ابعاد یک مجموعه و کارهایی که انجام میدهد بزرگتر باشد این هزینههای عملیاتی بیشتر و بیشتر میشوند.
وجود حامیان مالی باعث میشود که موسسات خیریه نقشهای تکمیلکننده برای هزینههای عملیاتی خود داشته باشند که تا حد زیادی کمککننده است. با اینکه بودجه چنین موسسههایی از روشهای مختلفی تامین میشود اما حامیان خود میتواند پروژههای جدیدی برای این موسسهها ایجاد کننده یا تکمیلکننده پروژههای نیمهتمام آنها باشند که به دلیل کمبود بودجه متوقف شدهاند.
حامیان میتوانند شبکههای اجتماعی برای خیریه بسازند
خیریهها میتوانند با استفاده از نقش داوطلبان و نقش حامیان پایگاههای اجتماعی برای خود ایجاد کنند. مزیت اصلی ایجاد چنین شبکههایی در این بوده که میتواند برای خیریه داوطلبان جدید و حتی حامیان جدیدی را بههمراه داشته باشد.
حامیان باعث افزایش اعتماد عمومی به خیریهها هستند
چهرههایی که بهواسطه اعتبار اجتماعی خود میتوانند به خیریهها اعتبار ببخشند نیز نباید از مرکز توجه خارج شود. آنها سرمایههای معنوی مهمی برای خیریههای مختلف هستند که خودشان نیز میتوانند نقش حامیان را بگیرند و بهصورت مالی از خیریهای که به آن علاقه داند حمایت کنند. آنها همچنین در برگزاری رویدادهای مختلف برای خیریه میتوانند نقش موثری داشته باشند.
تأثیر حامیان در کاهش هزینههای خیریهها
همانطور که در بخشهای قبلی ما به این موضوع اشاره کردیم، خیریهها بهعنوان مراکزی که مردمنهاد هستند باید منابع درآمدی مختلفی داشته باشند. بخش زیادی از درآمد بسیاری از آنها توسط حامیان تامین میشود و به همین دلیل هم افرادی که از خیریههای مختلف حمایت میکنند نقش بسیار مهمی در کاهش هزینههای آنها دارند.
متاسفانه بسیاری از خیریهها حتی برای ایجاد پروژههای بزرگتر نیازمند حمایتهای مالی نیستند و تنها میخواهند حمایت مالی داشته باشند تا از بین نروند. بقای آنها به حامیان وابسته است که همین موضوع نقش چنین افرادی را مهمتر هم میکند.
تجربیات موفق حامیان در موسسه باران مهر و عاطفه فرصتهای حامی بودن در موسسات خیریه
در موسسه بزرگ باران مهر و عاطفه با استفاده از حمایتهایی که انجام شده و فعالیتهایی که بهصورت داوطلبانه صورت گرفته، برنامههای مختلفی به ثمر نشسته که توانسته برای هر 3 طرف ماجرا سود داشته باشد. هم برای افرادی که تحت حمایت این برنامهها قرار میگیرند هم حامیان که با روحیه انساندوستانه خود چنین فعالیتهایی را زنده نگه میدارند و هم مجموعه که توانسته به هدف اصلی خود دست پیدا کند و از این منظر هم به آن افتخار میکند. با افزایش داوطلبان و حامیان میتوان برنامههای بیشتر و وسیعتری را برنامهریزی و اجرا کرد تا افراد بیشتری زیر چتر حمایتی سازمانهای مردمنهادی مثل باران مهر باشند.
جمعبندی
ما سعی کردیم که در این مطلب بهطور کامل با شما درباره نقش داوطلبان و نقش حامیان در موسسههای خیریه صحبت کنیم. موسسههای خیریه به چنین کمکهایی نیاز جدی دارند. خصوصا خیریههای خصوصی که از کمکهای دولتی استفاده نمیکنند برای بقای خود و اجرای پروژههای بزرگتر باید حمایت شوند و این حمایت هم از مسیر جز مردم ممکن نیست.
حمایت به هر شکلی که وجود داشته باشد قطعا میتواند گزینه مطلوبی برای خیریه باشد. از شما ممنونیم که تا انتهای این متن همراه ما بودید. امیدواریم از مطالب آن بیشترین استفاده را کرده باشید.