درصد قابل ملاحظه‌ای از مردم از یکدیگر می‌پرسند: آیا جای مطمئنی را می‌شناسید که بتوانند کمک‌هایشان را به زلزله‌زدگان برسانند؟ حتی خیلی از مردم برای کمک به مناطق زلزله‌زده یا رساندن کمک اطرافیان‌شان به‌طور انفرادی و با خودروهای شخصی به آن مناطق می‌روند تا یاری‌گر انسان‌هایی باشند که بی‌سرپناه شده‌اند.

دردناک‌تر از این وجود ندارد؛ زلزله بدترین بدترین‌هاست. این بلای طبیعی، همه‌چیز را از کنترل خارج می‌کند و آن‌وقت است که نیازهای آدمی بزرگ‌ترین دغدغه‌ او می‌شود. اینجاست که انسانیت چهره خود را نشان می‌دهد و هرکسی به‌نوعی همدردی خود را با کمک‌رسانی به این مناطق ابراز می‌کند. اما آیا چه روشی برای بازسازی مناطق زلزله‌زده بهتر است؟

در کمک به مناطق زلزله‌زده با فکر و منطق خود پیش بروید!

چند سال پیش زلزله‌ای که در کرمانشاه رخ داد، باعث بی‌خانمانی خیلی‌ها شد. مردم به‌شدت تحت‌تاثیر اخباری که در رسانه‌های اجتماعی می‌خواندند، قرار گرفتند و خیلی از خانواده‌ها با کمک‌هایی که شامل لباس، خوراک، پتو و بالشت بود، راهی مناطق زلزله‌زده می‌شدند.

فرمانده پلیس‌راه کشور در این راستا گفت: کمک‌های ناشی از هیجان در حوادث طبیعی، نه‌تنها کمکی به زلزله‌زدگان و بازسازی مناطق زلزله‌زده نمی‌کند، بلکه منجر به سنگینی ترافیک و اخلال در امدادرسانی می‌شود. به همین دلیل، پلیس محدودیت‌های ترافیکی را در محورهای منتهی به مناطق زلزله‌زده اعمال کرد و خودروهای شخصی اجازه ورود به این محدوده را نداشتند.

این موضوع باعث شد که خیلی از افراد از ارائه کمک‌های خود منصرف شوند. درحالی‌که مراکز و موسسه‌های امدادرسان کشور نیازمند یاری شما هرچند کوچک هستند تا بتوانند زندگی ازدست‌رفته خیلی از زلزله‌زدگان را دوباره احیا کنند. پس بهتر است که با کنترل احساسات شخصی خود، روشی را برای کمک به مناطق زلزله‌زده انتخاب کنید که سودمند باشد.

اهمیت و ارزش کمک به مناطق زلزله‌زده

کمک به مناطق زلزله‌زده

جامعه ترکیبی از انسان‌هایی است که برای رفع نیازهای یکدیگر در مجموعه‌های خونی، نژادی و عقیدتی دور هم جمع شده‌اند تا علاوه‌بر یاری به یکدیگر درراستای دستیابی به کمال و آسایش، مشکلات و چالش‌های پیش روی افراد را بردارند.

به خاطر داشته باشید که هیچ فرد یا جامعه‌ای نمی‌تواند به‌تنهایی به نیازهای جسمی و روحی خود پاسخی کامل و لازم بدهد. انسان‌ها هر روز با مشکلات و چالش‌هایی روبه‌رو هستند که برای رفع آن‌ها نیاز به یاری دیگران دارند. این موضوع در مورد خرابی‌های به‌جامانده از زلزله و مردمی که بخش بزرگ و مهمی از زندگی خود را از دست داده‌اند، بیشتر خودش را نشان می‌دهد.

امدادرسانی یک هنجار و ارزش فراگیر انسانی در هر ملتی است. به‌خصوص در کشور اسلام و قرآن، تاکید زیادی بر تعاون و پشتیبانی از یکدیگر می‌شود. این پدیده تعاون در حوزه‌های مختلف اقتصادی، فرهنگی و روحی خود را نشان می‌دهد.

در کمک به مناطق زلزله‌زده یاری‌گر دولت باشیم

قانون مدیریت بحران کشور، برای دولت مسئولیت مدنی قائل شده است. یکی از جنبه‌های این مسئولیت، جبران خسارت‌های ناشی از بلایای طبیعی در حق اشخاص آسیب‌دیده است. این جبران از نوع ترمیم خسارت‌های وارده است، نه جبران تمام زیان‌ها.

دولت مسئول تامین شرایطی برای همه افراد است که نقطه شروعی برابر زندگی برای‌شان ایجاد کند. به بیانی دیگر، تامین امکانات لازم برای حیات، نه بیشتر از آن. اولین مسئولیتی که مراکز دولتی دراین‌خصوص دارند، عملیات نجات افرادی است که زیر آوار جا مانده‌اند.

بعداز اتمام این عملیات، کمک‌ها وارد فاز دوم می‌شود؛ یعنی تامین اقلام ضروری زندگی آسیب‌دیدگان. مهم‌ترین اقدامات در این مرحله، اطمینان از اسکان اضطراری افراد آسیب‌دیده، تامین وسایل گرمایشی، تامین ظروف برای پخت‌‌وپز، تامین بسته‌های غذایی، تامین البسه و حمایت از خانوارهایی است که دارای افراد فوت‌شده یا متولدشده هستند.

دقیقا همین نقطه است که دولت به یاری افراد برای کمک به مناطق زلزله‌زده نیاز دارد؛ چون تامین اقلام ضروری که در بالا به تک‌تک آن‌ها اشاره کردیم، برای تعداد زیادی خانواده قربانی کار چندان آسانی نیست. در واقع هم هزینه زیادی می‌طلبد و هم زمان زیاد.

نقش خیریه‌ها در بازسازی مناطق آسیب‌دیده از زلزله

کمک به مناطق زلزله‌زده

موسسه‌های خیریه ازجمله بنیادهایی هستند که وظیفه اصلی آن‌ها کمک به مردم و انجام کارهای بشردوستانه است. کار خیر و نیکوکاری، مفاهیم جدید و نوظهوری نیست و از ابتدای خلقت بشر روی کره خاکی تا به این لحظه در سرشت و ذات او وجود داشته است. حالا به‌نظر شما وظایف موسسه خیریه چیست؟

خیریه‌ها از زمان‌های قدیم ستون‌های پرقدرت جوامع در برطرف‌کردن مشکلات مردم و اجتماع آن جامعه به‌حساب می‌آمدند. غیرممکن است شما به جامعه‌ای نگاه کنید که در آن، نیاز به کمک به مردمش وجود نداشته باشد.

بلایای طبیعی مانند زلزله چیزی نیست که انسان در وقوع آن دخالتی داشته باشد. خیلی ناگهانی و در عرض چند دقیقه چه خرابی‌هایی که براثر این حادثه رخ نمی‌دهد. خیلی‌ها ممکن است خانه و کاشانه خود را از دست بدهند، عزیزان آن‌ها تلف شود و مجروح شوند.

خیریه‌ها با حمایت‌هایی که ازجانب مردم دریافت می‌کنند، سعی در ایجاد یک پناهگاه برای زلزله‌زدگان دارند. تقبل بخشی از هزینه‌های دارویی و درمانی یکی دیگر از وظایف خیریه‌ها در چنین شرایطی است. تامین پوشاک، خوراک و نیازهای اولیه برای گذران روزمره، همگی در زمره فعالیت‌های کمک به مناطق زلزله‌زده ازسوی خیریه هستند.

تأثیر کمک‌های مالی بر بازسازی مناطق زلزله‌زده

آرزوی خیلی از خیرین و افراد نیکوکار، تغییر جامعه و حل‌کردن مسائل و مشکلاتی است که شهروندان درگیر آن هستند. اینکه شما مسافت زیادی را از شهرتان تا منطقه زلزله‌زده طی کنید تا فقط غذا به نیازمندان برسانید، کار چندان معقولانه‌ای نیست؛ چراکه احتمال فاسدشدن غذا بالاست. همچنین نیازی نیست که فقط برای رساندن چند دست لباس با خودروی شخصی وارد جاده شوید؛ چون اگر هرکسی با این روش عمل کند، ترافیک سنگینی در مسیر ایجاد می‌شود و در این صورت امدادرسانان نیز دیرتر به محل حادثه می‌رسند.

یکی از بهترین راه‌های کمک به بازسازی مناطق زلزله‌زده، اهدای کمک مالی به موسسه‌های خیریه است. کمک هرچند کم شما جزء قطراتی خواهد بود که با تجمع دریا می‌شود و می‌تواند گشاینده گره‌های زیادی از زندگی افراد باشد. شما با کمک‌های نقدی خود هم آخرت خود را به بهترین شکل می‌سازید و هم مشقت زندگی شخص دیگری را به حداقل می‌رسانید.

جمع‌بندی

امروز با توجه به اتفاقات ناگواری که در جامعه رخ می‌دهد و بلایای طبیعی که زلزله مهم‌ترین آن‌هاست، روزبه‌روز بر تعداد افراد نیازمند افزوده می‌شود و قشر آسیب‌پذیر بیش از پیش به کمک دیگران محتاج‌تر.

ما در این مطلب چالش‌ها و فرصت‌های کمک به مناطق زلزله‌زده را با هم بررسی کردیم. اگر می‌خواهید به بهترین شکل ممکن به بازسازی مناطق زلزله‌زده کمک کنید، از هدایای نقدی خود به موسسه‌های خیریه غافل نشوید. فعالان این موسسه با شناسایی نیازها و اولویت‌های آسیب‌دیدگان، کمک‌های ضروری را برای زندگی به آن‌ها ارائه می‌دهند.